maandag 15 april 2024

MTB Vignetten

In de wereld van mountainbiken spelen vignetten een cruciale rol bij de instandhouding en verbetering van de MTB routes die liefhebbers graag verkennen. Deze bijdrage is niet alleen essentieel voor het onderhoud, maar ook voor de aanleg van nieuwe paden waar avonturiers hun hart kunnen ophalen. Met de introductie van MTB vignetten enkele jaren terug, is er een duurzame financieringsbron gecreëerd die het mogelijk maakt om deze geliefde sportfaciliteiten op peil te houden.

Waarom MTB Vignetten?

De behoefte aan vignetten is ontstaan uit de noodzaak om fondsen te werven voor het onderhoud en de aanleg van mountainbikeroutes. Hoewel er gelukkig bedrijven zijn die bijdragen door materialen of het gebruik van machines te sponsoren, wordt het leeuwendeel van het werk aan de routes uitgevoerd door vrijwilligers. Om deze inspanningen te ondersteunen, zijn bij bepaalde routes vignetten verplicht gesteld. Dit geldt onder andere voor routes die vallen onder beheer van organisaties zoals Natuurmonumenten, Utrechtse Heuvelrug, Den Treek-Henschoten, Grenspark Kalmhoutse Heide, en MTB&More (Almere-Kemphaan). Naast deze verplichte vignetten bestaan er ook vrijwillige “support” vignetten en donatiemogelijkheden, waarmee liefhebbers hun waardering en steun kunnen tonen.

De Uitdaging van Uniformiteit

Veel mountainbikers stellen de vraag waarom er niet één enkel vignet kan zijn voor heel Nederland. Dit zou vanuit gebruikersperspectief inderdaad het meest praktisch zijn. De uitdaging hierbij is dat elke partij die nu een vignet uitgeeft, een eigen systeem hanteert voor de verdeling van de opgehaalde gelden. De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) spant zich echter in om met alle betrokken partijen in gesprek te gaan met als doel te komen tot een landelijk vignet. Dit initiatief is van groot belang, aangezien de opbrengsten direct ten goede komen aan de kwaliteit en het plezier van jouw hobby.

De Waarde van Jouw Bijdrage

Het aanschaffen van een MTB vignet is meer dan een formaliteit; het is een investering in de toekomst van mountainbiken in Nederland. Door een vignet te kopen, draag je bij aan de financiering van essentieel onderhoudswerk, de ontwikkeling van nieuwe routes en de algemene verbetering van de bestaande infrastructuur. Bovendien, bij controle kan het ontbreken van een verplicht vignet leiden tot een boete, wat benadrukt hoe belangrijk deze bijdrage is.

Mountainbiken is een sport die vrijheid en avontuur biedt. Door het kopen van een vignet draag je bij aan het behoud van deze vrijheid, zodat jij en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de prachtige natuur en uitdagende routes die Nederland rijk is. Laten we samen werken aan een duurzame toekomst voor onze geliefde sport door de waarde van MTB vignetten te erkennen en te omarmen.

MTB vignetten zijn essentieel voor het behoud en de ontwikkeling van mountainbikeroutes in Nederland. Ze bieden een praktische oplossing voor financieringsuitdagingen en zorgen ervoor dat mountainbikers kunnen blijven genieten van goed onderhouden en veilige routes. De NTFU’s inspanningen om te komen tot een landelijk vignet verdienen onze steun, aangezien dit initiatief de sport voor iedereen toegankelijker en aangenamer kan maken. Jouw bijdrage, in de vorm van een vignet, maakt een wereld van verschil.

Vignetten – Verplicht

MTB Vignetten NatuurmonumentenNatuurmonumenten. [Verplicht]
Kosten:  € 15,00 (digitaal) 0f € 16,50  (sticker).

Bestellen: Bestel hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:

BeetsterzwaagDrunen(Loonse en Drunense duinen)Giersbergen(Loonse en Drunense duinen (beginner))Kraggenburg(Voorsterbos)Rheden(Zuidoost Veluwe)Rheden(Kinderroute)Rheden(Gravel)Zeddam(Monferland)Zeddam(Gravel)


Den Treek [Verplicht]
Kosten: € 25,00 (Jaar) | Dagkaart € 5,00

Bestellen: Bestel hier!

 

Hieronder vallen de MTBroutes:
Leusden(Den Treek)Woudenberg(Henschoten)

 


MTB Vignetten Utrechtse heuvelrugUtrechtse Heuvelrug  [Verplicht]
Kosten: € 7,50 (digitaal)

Bestellen:  Bestel hier! 

 

Hieronder vallen de MTBroutes:
AmerongenAusterlitzAusterlitz(Kinderroute)Hoge VuurscheLage VuurscheLeersumRhenenRhenen(Kwintelooijen)SoestZeist

 


MTB Vignetten GrensparkGrenspark Kalmhoutse Heide [Verplicht]
Kosten € 12,00 (Jaar) | Dagkaart € 5,00

Bestellen: Bestel hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:
Huijbergen(Staartse Heide)Ossendrecht(Stoppelbergen)Ossendrecht(Volksabdij)Ossendrecht(Wildernissen)


MTB Vignetten MTB en MoreStichting MTB & More [Verplicht]
kosten: € 7,50

Bestellen: Bestel hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:
Almere(Braambergen)Almere Skills ParkAlmere(Kemphaan) (gewenst), Almere(Kotterbos) (gewenst)


 Vignetten – Vrijwillige bijdrage (support)

MTB Vignetten MTB NoordwestMTB Noordwest – Donateur. [Vrijwillige bijdrage]
Kosten: € 12,50

Bestellen: Bestel hier!

Website: Klik hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:
SchoorlNoord Scharwoude(GMA)HeerhugowaardSpaarnewoudeWieringerwerfDe Goorn, Twiske MTBroutes


MTB Vignetten MOZL LimburgMOZL – MTB-card  [Vrijwillige bijdrage]
kosten: € 10,00  ( + € 0,96 verzendkosten)

Bestellen: Bestel hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:
Beek(Gravel)Beek(Kinder), GulpenMaastricht(Scharn)Maastricht(Observant)Maastricht(Riemst)Margraten(Kinder)MargratenMechelen(Kinder)MechelenMeerssenNuth-VoerendaalParkstad(Brunssum)Parkstad(RoodeBeek)Parkstad(Heerlen)Parkstad(LandgraafNK)Parkstad(Landgraaf)Sint-GeertruidSittard-GeleenSittard-Geleen(NK)Valkenburg(Kinder)Valkenburg(Cauberg)Valkenburg(Houthem)VijlenWindraak


MTB Vignetten NijmegenMTB Rijk van Nijmegen  [Vrijwillige bijdrage]
kosten: € 10,00 (+ € 1,50 verzendkosten)

Bestellen: Bestel hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:
NijmegenGroesbeekMookMalden


MTB Vignetten OosterhoutMTB Track Oosterhout [Vrijwillige bijdrage]
kosten: € 12,50

Bestellen: Bestel hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:
OosterhoutDorstTeteringen


MTB Vignetten inbike Netwerk Deventer - MTB Salland Vignet inbike Netwerk Deventer – MTB Salland Vignet  [Vrijwillige bijdrage]
kosten: € 8,50

Bestellen: Bestel hier!

Hieronder vallen de MTBroutes:
Deventer(incl. Wechelerveld en Oostermaet 2.2)Boskamp(IJsselland)Heeten(Salland)


 

Donatie overige routes

QR code voorbeeldNaast de officiële MTB vignetten zijn er ook vele verenigingen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van lokale mountainbikeroutes en die financiële steun vragen voor hun inspanningen. Als de route die je regelmatig gebruikt niet vermeld staat in de lijst van routes met verplichte vignetten, is het raadzaam de website of Facebookpagina van de desbetreffende vereniging te raadplegen. Deze verenigingen waarderen elke vorm van financiële ondersteuning ten zeerste.

Daarnaast bieden wij op verschillende pagina’s van onze website informatie over diverse routes, inclusief een QR-code. Door deze QR-code te scannen, kun je eenvoudig een donatie doen om de vereniging te helpen met het onderhoud en de ontwikkeling van jouw favoriete mountainbikeroutes. Jouw bijdrage, hoe klein ook, kan een groot verschil maken voor de kwaliteit en de beschikbaarheid van de paden waarop je graag fietst. Het ondersteunen van deze initiatieven zorgt ervoor dat we allemaal kunnen blijven genieten van de uitstekende faciliteiten die onze mountainbikegemeenschap rijk is.