Gekraak oplossen.

gekraak oplossen

Leestijd

12 minuten.

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ 0,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

Geen

Niveau

1/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

Een prachtige ochtendrit begint met de belofte van rustige wegen en een vredige omgeving. Alles lijkt perfect, totdat je op de pedalen staat voor dat eerste viaduct van de dag en een irritant gekraak je fietsrit verstoort. Dit onaangename geluid kan, net als vele andere fietsproblemen (gekraak oplossen), vaak opgelost worden met een luisterend oor.

Je oren zijn namelijk je goedkoopste onderhoudsgereedschap. Wanneer er iets mis is met je fiets, zal het geluid je vaak als eerste waarschuwen. Het kan het gevolg zijn van regen, vuil of gewoon slijtage. In plaats van het te negeren, is het slim om aandachtig te luisteren en actie te ondernemen.

Een grondige inspectie kan helpen. Luister of het gekraak afkomstig is van de ketting, pedalen, stuur, of ergens anders. Soms is het probleem eenvoudig op te lossen met een beetje smering, een aanpassing of door vuil te verwijderen.

De volgende keer dat je op je fiets stapt, onthoud dat je oren je beste vrienden zijn als het gaat om het onderhouden van je fiets. Een goed gehoor kan problemen snel opsporen en zorgen voor een aangenamere en stillere fietstocht.

Zijn er problemen aan je fiets zo spoor je ze op en kun je het verhelpen.

Luitster goed – gekraak oplossen.

Neem even de tijd om naar je fiets te luisteren en eventuele problemen op te sporen. Plaats je oor tegen het zadel terwijl de fiets stevig in een werkstandaard staat. Let op eventuele ongewone geluiden die afkomstig zijn van de lagers. Dit is een goede manier om te controleren of alles soepel draait.

Vervolgens, zoek naar trillingen die wijzen op krakende geluiden. Een handige truc is om voorzichtig je vinger op verschillende delen van het frame te leggen. Door lichte druk uit te oefenen, kun je trillingen detecteren die anders onopgemerkt zouden blijven.

Nu, terwijl de fiets nog steeds in de werkstandaard staat, probeer de fiets voorzichtig heen en weer te duwen terwijl je de voorremmen ingeknepen houdt. Dit helpt je bij het opsporen van eventuele abnormale trillingen die kunnen wijzen op problemen met bijvoorbeeld de balhoofdlagers. Het is een praktische manier om potentiële kwesties in een vroeg stadium te identificeren en het rijplezier te verbeteren.

Met een kritisch oor en deze eenvoudige technieken kun je de algehele conditie van je fiets beter begrijpen en eventuele problemen vroegtijdig aanpakken, wat de veiligheid en efficiëntie van je ritten ten goede zal komen.

goed luisteren - gekraak oplossen.

Categorieën geluidjes.

Geluidjes kun je grofweg indelen in twee categorieën:

 1. Kraakjes en tikjes, veroorzaakt door Oxidatie tussen twee oppervlaktes die in contact staan met elkaar. In het ergste geval is er iets gescheurd.
 2. Een diep hol geluid, geschuur of verontrustend gerommel, wat meestal duidt op een lager probleem, gebrek aan Vet en/of beschadigde lager(kogels).

 

Balhoofd.

Het optreden van een tikkend of ratelend geluid aan de voorkant van je fiets kan wijzen op problemen met het balhoofd, een cruciaal onderdeel van de fiets. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken (Zo kun je het gekraak oplossen):

 1. Controleer of het balhoofd te los zit: Draai de bouten op de bovenste balhoofdcap (de bovenkant van het balhoofd) lichtjes aan. Dit kan het tikkende geluid verhelpen. Als dit niet helpt, kan het zijn dat de lagers versleten zijn en moeten worden vervangen.
 2. Onderhoud van de lagers: Verwijder de balhoofdcups en lagers van de balhoofdbuis. Reinig ze grondig en smeer ze met nieuw vet. Het vervangen van de oude lagers door nieuwe, goed gesmeerde lagers kan ook bijdragen aan een soepeler en stiller balhoofd.
 3. Controleer de lagercups in het frame: Als de lagercups in het frame loszitten, kan dit ook geluidsoverlast veroorzaken. In dat geval is vervanging noodzakelijk om een stevige pasvorm te garanderen.

Balhoofd

Voorbouw (stuur, stuurpen, shifters).

Een standaard kraakgeluid bij het gebruik van shifters kan een vervelende onderbreking zijn tijdens het fietsen. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Controleer de shifters: Begin met het inspecteren van de shifters op je stuur. Zorg ervoor dat ze goed zijn bevestigd en niet loszitten. Geef de schakelhendels een beetje smeermiddel om ervoor te zorgen dat ze soepel bewegen.
 2. Smeer de stuurklem: Smeer het gebied waar de stuurklem vastzit aan het stuur om ervoor te zorgen dat er geen wrijving is tussen het stuur en de klem. Dit kan vaak krakende geluiden verhelpen.
 3. Smeer de stuurpenklem of, indien van toepassing, het klemgebied bij het balhoofd: Als het geluid nog steeds aanhoudt, overweeg dan om het klemgebied van de stuurpen in te vetten. Bij oudere pennen kan het klemgebied bij het balhoofd ook vatbaar zijn voor kraken.
 4. Inspecteer de buitenkabels: Controleer of de uiteinden van de buitenkabels niet roestig zijn. Smeer ze in om wrijving te verminderen en een soepelere werking te garanderen.
 5. Zorg dat de buitenkabels elkaar niet raken: Zorg ervoor dat de buitenkabels elkaar niet raken of elkaar kruisen, wat krakende geluiden kan veroorzaken. Pas indien nodig de routing van de kabels aan.

Voorboud, stuur, stuurpen, shifters

Achter- en voorderailleur gekraak oplossen.

Achterderailleur.

Klikkend geluid tijdens het trappen:

Een klikkend geluid tijdens het trappen, met name vanuit de achterderailleur, kan een bron van frustratie zijn voor fietsers. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Controleer de afstelling van de achterderailleur: Kijk of het grootste tandwiel in de achterderailleur niet in contact komt met de spaken of de derailleurkooi. Dit kan een klikkend geluid veroorzaken, vooral tijdens zwaar trappen. Controleer ook of er geen losse of gebroken spaken zijn die de ketting of de derailleur kunnen raken.
 2. Kettingrouting: Zorg ervoor dat de ketting correct door de achterderailleur loopt. De ketting moet soepel door alle tandwielen kunnen bewegen zonder te schuren of vast te lopen. Controleer of er geen vuil of obstakels in de derailleur zijn die de kettinggang kunnen belemmeren.
 3. Controleer de naaf en cassettebody: Als het klikkende geluid aanhoudt, onderzoek dan of de vrijloop (freewheel) en de cassettebody goed zijn vastgezet op de naaf van het achterwiel. Een losse vrijloop of cassettebody kan ook geluid veroorzaken. Draai de componenten indien nodig goed vast volgens de specificaties van de fabrikant.
Voorderailleur.

Metaal op metaal geluid tijdens het trappen bij bepaalde versnellingen:

Een metaal-op-metaal geluid tijdens het trappen bij bepaalde versnellingen, vooral aan de voorkant bij de voorderailleur, kan behoorlijk vervelend zijn. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Controleer de kettingbladen en derailleurkooi: Kijk of de ketting tegen een van de kettingbladen aanloopt of in contact komt met de derailleurkooi. Dit kan voorkomen wanneer de voorderailleur niet goed is afgesteld of als de kettingbladen versleten zijn. Pas de voorderailleur af of vervang de kettingbladen indien nodig.
 2. Controleer of de crank tegen het kabeleinde tikt: Soms kan de crank van de pedalen tegen het kabeleinde van de voorderailleur tikken, vooral in bepaalde versnellingen. Als dit het geval is, probeer dan het kabeleinde voorzichtig te buigen of te verplaatsen om het contact met de crank te vermijden.

Door deze stappen te volgen, kun je vaak het metaal-op-metaal geluid bij de voorderailleur identificeren en verhelpen. Het kan nodig zijn om de afstelling van de voorderailleur aan te passen of onderdelen te vervangen om een soepele en stille schakelervaring te herstellen.

Trapas

Gekraak oplossen bij een geluid tijdens het trappen, vooral wanneer je op snelheid bent, kan wijzen op problemen met de onderdelen in de buurt van de trapas en crankstel. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Pedalen vastdraaien: Controleer op de pedalen niet zijn los gelopen van de crank waardoor een tik kan ontstaan. Draai deze grondig vast en controleerd het regelmatig.
 2. Bladboutjes natrekken: Begin met het controleren en aandraaien van de boutjes die de kettingbladen op de crankarmen bevestigen. Soms kunnen losse boutjes een rammelend geluid veroorzaken. Zorg ervoor dat ze stevig zijn vastgedraaid volgens de specificaties van de fabrikant.
 3. Crankbouten natrekken: Controleer of de bouten die de crankarmen op de trapas vastzetten goed zijn vastgedraaid. Losse crankbouten kunnen ook geluid veroorzaken. Draai ze aan tot de juiste specificatie.
 4. Crankstel, as en lagers demonteren: Als het geluid aanhoudt, kan het nodig zijn om het crankstel, de as en de lagers te demonteren. Dit geeft je de mogelijkheid om deze onderdelen grondig te reinigen en te inspecteren op slijtage of schade.
 5. Schoonmaken en controleren: Nadat je de onderdelen hebt gedemonteerd, reinig ze grondig om vuil, stof en oude smeermiddelen te verwijderen. Controleer de lagers op speling en slijtage. Als je tekenen van slijtage ziet, overweeg dan om de lagers te vervangen.
 6. Weer in elkaar zetten: Monteer de onderdelen zorgvuldig en smeer ze in met nieuw smeermiddel voordat je ze weer in elkaar zet. Zorg ervoor dat alles correct is afgesteld volgens de specificaties van de fabrikant.

Trapas - gekraak oplossen

Ketting.

Een piepende ketting kan een bron van irritatie zijn tijdens het fietsen. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Smeer de ketting: Als je een droge ketting hebt die piept, is een gebrek aan smering vaak de boosdoener. Breng een geschikt kettingsmeermiddel aan op de ketting en zorg ervoor dat de hele ketting gelijkmatig is gesmeerd. Laat de olie even inwerken en veeg overtollige olie af met een schone doek.
 2. Olie op lagers van derailleurwieltjes: Spuit ook wat olie op de lagers van de derailleurwieltjes. Dit zal helpen om de werking van de achterderailleur soepeler te maken en eventuele geluiden te verminderen.
 3. Trap terug: Soms kan een piepende ketting worden veroorzaakt door een verbogen geleider bij de derailleurwieltjes. Trap achteruit op de pedalen en observeer de ketting terwijl deze door de derailleur gaat. Als je ziet dat de ketting op een of beide wieltjes wrijft of raakt, kan een aanpassing van de derailleur vereist zijn.

Gekraak oplossen pedalen?

Een klikkend geluid tijdens het trappen kan een bron van ergernis zijn voor fietsers. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Vet op pedaalschroefdraad: Controleer de schroefdraad van je pedalen en smeer deze in met geschikt vet. Zorg ervoor dat de pedalen stevig zijn vastgedraaid op de crankarmen. Losse pedalen kunnen klikkende geluiden veroorzaken.
 2. Controleer schoenplaatjes: Bekijk je schoenplaatjes en zorg ervoor dat ze stevig aan je fietsschoenen zijn bevestigd. Als ze loszitten, kunnen ze klikkende geluiden maken wanneer ze contact maken met de pedalen. Draai ze stevig vast volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
 3. Smeer contactvlakken: Breng een beetje olie of smeermiddel aan op de contactvlakken tussen de schoenplaatjes en de pedalen. Dit kan helpen om wrijving te verminderen en klikkende geluiden te minimaliseren.
 4. Vervangen bij duidelijke speling: Als de klikkende geluiden aanhouden en je duidelijke speling of slijtage in de pedalen of schoenplaatjes opmerkt, kan het nodig zijn om deze onderdelen te vervangen. Versleten of beschadigde pedalen of schoenplaatjes kunnen ongewenste geluiden veroorzaken en verminderen de efficiëntie van het trappen.

Schoenplaatje pedaal

Wielen.

Een ratelend geluid tijdens het draaien, vooral bij bobbels en remmen, kan zowel storend als een teken van mogelijke problemen zijn. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Controleer op losse spaken, velgmoeren, gescheurde velgen, losse spaakgaten: Begin met een visuele inspectie van je wielen. Controleer of er geen losse spaken zijn, of dat de velgmoeren stevig zijn vastgedraaid. Kijk naar eventuele scheuren in de velg, vooral in de buurt van de spaakgaten. Losse spaken of gescheurde velgen kunnen ratelende geluiden veroorzaken en moeten worden aangepakt.
 2. Smeer de nippels, spaakgaten en kruispunten van spaken: Breng een kleine hoeveelheid dikke olie of spaakolie aan op de nippels, spaakgaten en de punten waar de spaken elkaar kruisen. Dit kan helpen om wrijving tussen de spaken te verminderen en ratelende geluiden te voorkomen.
 3. Vet de snelspanner in: Smeer de snelspanner van je wiel in om ervoor te zorgen dat deze soepel werkt en niet bijdraagt aan de ratelende geluiden.
 4. Controleer en behandel naaflagers: Als je wielnaven naaflagers hebben, controleer dan of ze goed gesmeerd zijn en geen overmatige speling vertonen. Voeg indien nodig wat vet toe en stel de lagers af volgens de specificaties van de fabrikant.
 5. Scheurtjes in de velg bij spaakgaten: Als je scheurtjes in de velg bij de spaakgaten ziet, moet de velg waarschijnlijk worden vervangen. Een gescheurde velg kan ernstige problemen veroorzaken en mag niet worden genegeerd.

Wielen velg - gekraak oplossen

Kabels.

Een krakend of knarsend geluid tijdens het remmen kan zowel hinderlijk als potentieel zorgwekkend zijn. Gekraak oplossen bij kabels. Hier zijn enkele stappen om dit probleem aan te pakken:

 1. Vet tussen de kabeltonnetjes en het frame: Een mogelijke oorzaak van het geluid kan wrijving zijn tussen de remkabeltonnetjes en het frame van de fiets. Breng wat smeervet aan op de contactpunten tussen de tonnetjes en het frame om de wrijving te verminderen.
 2. Vervang de kabeltonnetjes: Als de tonnetjes versleten, beschadigd of vervormd zijn, kunnen ze geluid veroorzaken. Overweeg om ze te vervangen door nieuwe tonnetjes om een soepele werking te herstellen.
 3. Controleer de buitenkabels, vooral derailleur buitenkabels: Buitenkabels van de derailleur kunnen knarsende geluiden veroorzaken als de uiteinden rafelig en roestig zijn. Inspecteer de uiteinden van de buitenkabels en snijd eventuele rafelige delen af. Als er roest aanwezig is, overweeg dan om de buitenkabels te vervangen.
 4. Polijst eventuele bramen op de velgrand: Als het geluid afkomstig is van de remblokken die de velg raken, controleer dan de velg op eventuele bramen of scherpe randen. Gebruik indien nodig schuurpapier om eventuele bramen voorzichtig weg te polijsten. Zorg er wel voor dat je de remprestaties niet in gevaar brengt.

Kabels

Onvindbare geluidjes – gekraak oplossen.

Ratelende geluiden op de fiets kunnen soms lastig zijn om te identificeren en verhelpen. Hier zijn enkele suggesties voor verschillende oorzaken van geluiden:

 1. Losse lagerkogel of stukje metaal in het frame: Dit kan een lastig probleem zijn om op te lossen. Controleer het frame en alle lagers grondig op losse onderdelen en verwijder eventuele vreemde voorwerpen.
 2. Controleer het uiteinde van de voorste versnellingskabel: Tijdens het trappen kan de voorste versnellingskabel tegen de crankarm slaan en geluid veroorzaken. Zorg ervoor dat de kabel goed is vastgezet en niet in contact komt met de crank.
 3. Ratelende kabels tegen de crank: Als je kabels tegen de crank aan schuren, kun je kabelgeleiders gebruiken om ze op hun plaats te houden en wrijving te verminderen.
 4. Shimano remherrie: Shimano-remhendels staan bekend om hun rammelende geluiden. Het toevoegen van een klein rubbertje op de shifterkop kan helpen om dit geluid te verminderen.
 5. Campa shifterherrie: Bij Campagnolo-shifters kun je een rubbertje tussen de shifter en de rem bevestigen om geluid te verminderen.

Onviindbare geluidjes - gekraa oplossen

Fiets onderhoud en smering.

Het onderhouden van je fiets en het correct smeren van belangrijke onderdelen is essentieel om de prestaties en levensduur van je fiets te optimaliseren. Hier zijn 10 tips in gekraak oplossen om ervoor te zorgen dat je fiets soepel blijft rijden, ongeacht het type fietser dat je bent:

1. Regelmatig Smeren:

Smering is cruciaal om wrijving te verminderen en je fiets stil te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig de ketting, tandwielen, en andere bewegende delen smeert. De frequentie hangt af van hoe vaak je fietst, maar over het algemeen is om de twee tot drie maanden een goede richtlijn.

2. Balhoofd en Trapasvet:

Fabrieksfietsen komen vaak met te weinig vet in de balhoofdsets en trapassen. Het is een goed idee om deze onderdelen te demonteren, te reinigen en opnieuw te smeren voordat je begint met fietsen. Dit voorkomt onnodige slijtage en geluiden.

3. Bescherm tegen Weer en Zout:

Ons klimaat kan genadeloos zijn voor fietsen. Water en vocht kunnen zelfs de kleinste openingen binnendringen. Pekel, zeewater en zout kunnen metalen snel doen roesten. Zorg ervoor dat je fiets goed is beschermd en regelmatig schoongemaakt wordt, vooral na ritten in zoutachtige omgevingen.

4. Smeer Metaal-op-Metaal:

Wanneer twee metalen delen met elkaar in aanraking komen, zoals bouten en schroeven, zorg ervoor dat ze gesmeerd zijn om oxidatie te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld kopervet of olie om de onderdelen soepel te houden.

5. Carbon Montagepasta:

Als je werkt met carbon-onderdelen, zoals stuur en stuurpen, gebruik dan speciale montagepasta in plaats van vet. Dit voorkomt dat onderdelen gaan glijden en zorgt voor een goede grip zonder beschadiging.

6. Vet bij Combi Carbon en Metaal/Aluminium:

Als je carbon onderdelen in een aluminium frame plaatst, gebruik dan vet om vastklemmen te voorkomen. Het juiste smeermiddel voorkomt dat deze materialen aan elkaar vast komen te zitten.

7. Regelmatig Schoonmaken:

Regelmatig je fiets schoonmaken is een van de beste manieren om deze in topconditie te houden. Verwijder vuil en overtollige smeermiddelen om de werking te verbeteren.

8. Bouten en Schroeven Smeren:

Zorg ervoor dat bouten en schroeven correct zijn gesmeerd en op de juiste spanning zijn vastgedraaid. Dit voorkomt onnodig gekraak en zorgt voor een veilige rit.

9. Frequent Onderhoud:

Als je niet de tijd hebt om je fiets na elke rit uit elkaar te halen, smeer dan op zijn minst de contactpunten om de drie tot zes maanden. Dit houdt je fiets gezond en helpt geluiden te verminderen.

10. Aandacht voor Bouten en Schroeven:

Controleer regelmatig de staat van bouten en schroeven op je fiets. Vervang ze indien nodig om de integriteit van je fiets te behouden.

Het correct onderhouden en smeren van je fiets zal niet alleen geluiden verminderen, maar ook de levensduur en prestaties van je fiets verbeteren. Volg deze tips in gekraak oplossen om ervoor te zorgen dat je fiets altijd in topconditie verkeert en dat je geluiden kunt vermijden.

Professional hulp nodig bij gekraak oplossen.

Zorg ervoor dat je de benodigde tools en onderdelen hebt voordat je aan deze reparaties begint. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om de hulp van een ervaren fietsonderhoudsprofessional in te schakelen. Het balhoofd is een essentieel onderdeel voor de veiligheid en het comfort tijdens het fietsen, dus zorg ervoor dat het in goede staat verkeert. Het oplossen van tikkende geluiden aan de voorkant van de fiets kan bijdragen aan een vlottere en stillere rijervaring.