woensdag 29 november 2023

Fietsroute de dijken van Dronten.

Fietsroute de dijken van Dronten, met uitzicht over het Veluwemeer.

Je start in het centrum van Dronten en fietst in zuidelijke richting door de polder naar Biddinghuizen.
Van daaruit is het nog een klein stukje naar het Veluwemeer. Een mooie tocht over de dijk, met uitzicht op het water volgt.
In het seizoen zie je hier volop zeilbootjes, surfers en andere watersporters.
De route buigt vervolgens weer af, terug naar Dronten.

Het Veluwemeer is een langwerpig meer tussen de noordelijke Veluwe en Oostelijk Flevoland. Het is één van de Veluwerandmeren die zijn gecreëerd na de inpoldering van het IJsselmeer. In het zuidwesten, voorbij het aquaduct bij Harderwijk, grenst het Veluwemeer aan het Wolderwijd. In het noordoosten, voorbij de brug bij Elburg, grenst het aan het Drontermeer. Het meer wordt onder andere gevoed door de Hierdensche Beek.

Het Veluwemeer vervult een belangrijke toeristische functie, hoofdzakelijk water- en strandrecreatie. Er bevindt zich een groot aantal campings en jachthavens aan het meer. Verder is het belangrijk voor de waterhuishouding en de scheepvaart. Het heeft een wateroppervlakte van 3250 hectare.

Het Veluwemeer is ’s winters – als het voldoende gevroren heeft – het decor van de Veluwemeertocht. In 2013 werd er ook het Nederlandse kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *