Fietsroute Mastenbroek.

(0)

Hasselt,
overijssel,
Nederland
Fietsroute Mastenbroek

Knooppunten

38
37
62
63
05
02
03
42
46
45
12
36
37
38

Fietsroute Mastenbroek.

Fietsroute Mastenbroek.

De fietsroute Mastenbroek biedt een unieke kans om de historische en natuurlijke rijkdom van een van de oudste polders van Nederland te ontdekken. Polder Mastenbroek, ontstaan door vervening, ligt ingeklemd tussen Genemuiden en Zwolle en vertegenwoordigt een belangrijk stukje Nederlandse watergeschiedenis en landbouwontwikkeling.

Een bijzonder aspect van deze route is de inzet van Staatsbosbeheer om tweehonderd hectare grasland te beschermen, met als doel de kievitsbloem te behouden. Deze zeldzame en prachtige bloem, waarvan ongeveer 90% van alle Nederlandse exemplaren in dit gebied groeit, is een icoon van de biodiversiteit van polder Mastenbroek. De aanwezigheid van de kievitsbloem onderstreept het belang van zorgvuldig beheer en behoud van natuurgebieden.

De Koppelerwaard, gelegen in een bocht van de IJssel bij Winsum, biedt een ander natuurlijk hoogtepunt langs de route. Dit natuurgebied is een voorbeeld van de dynamische interactie tussen rivier en landschap, waarbij de natuurlijke processen van aanslibbing en erosie nieuwe habitats creëren voor een verscheidenheid aan planten en dieren.

Het Kampereiland

De route voert ook langs het Kampereiland, een gebied dat is ontstaan door aanslibbing vanuit de IJssel en vervening. Het Kampereiland en de polder Mastenbroek zijn beide voorzien van terpen, kunstmatige heuvels die door de vroegere bewoners werden opgeworpen als bescherming tegen overstromingen van de Zuiderzee. Deze terpen zijn stille getuigen van de eeuwenlange strijd tegen het water en de vindingrijkheid van de Nederlandse bevolking om het land bewoonbaar en vruchtbaar te maken.

Fietsen door polder Mastenbroek is daarmee niet alleen een fysieke tocht door een uniek landschap, maar ook een reis door de tijd. Het biedt een prachtig inzicht in hoe de Nederlandse bevolking door de eeuwen heen heeft samengewerkt met het water, de bodem heeft bewerkt en bijzondere natuurgebieden heeft gecreëerd en beschermd. Deze fietsroute is een ode aan de Nederlandse landschapsarchitectuur, natuurbehoud en historie, en biedt een inspirerende ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur, geschiedenis en cultuur van Nederland.

U start bij knooppunt 38, waar Buiten de Venepoort overgaat in de Zwartewaterweg t.h.v. de Hoogstraat vlak bij de brug.

Reviews Fietsroute Mastenbroek.!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute Mastenbroek.
Buiten de Venepoort 63
8061
Hasselt
overijssel
Nederland
GPS 53.0603406,
5.5188141
Fietsroute Mastenbroek kaart

Route informatie: Fietsroute Mastenbroek.

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 42 km.
Duur van de route: ca. 3:00 uur.
Hoogste punt route: ca. 5 Meter.
Laatste update: 21 February 2024
Totale aantal weergeve: 2181

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute