Fietsroute Grebbelinie.

(0)

Scherpenzeel,
gelderland,
Nederland

Knooppunten

74
80
79
77
76
36
37
21
58
99
23
22
81
84
87
86
32
02
03
75
74

Fietsroute Grebbelinie.

Verken de Historische Grebbelinie: Een Fietsroute Grebbelinie door de Gelderse Vallei. Ontdek de rijke geschiedenis van de Grebbelinie, een cruciaal onderdeel van de Nederlandse verdedigingsstrategie, met een boeiende fietsroute door de Gelderse Vallei. Deze tocht is niet alleen een reis door de prachtige landschappen van Midden-Nederland, maar ook een duik in de boeiende geschiedenis van de Grebbelinie, van haar aanleg in de 18e eeuw tot haar rol in de Tweede Wereldoorlog en daarbuiten.

Een Levende Geschiedenis

De Grebbelinie, ooit aangelegd als voorverdediging van de Hollandse Waterlinie, strekt zich uit van de Nederrijn bij de Grebbeberg te Rhenen langs het Valleikanaal en de Eem tot aan de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Deze verdedigingslinie, gebaseerd op het principe van inundatie, biedt een unieke blik op de Nederlandse militaire geschiedenis en strategie.

Van Fortificaties tot Natuurschoon

Langs de route liggen diverse historische fortificaties en landschapselementen die getuigen van de militaire verleden van de Grebbelinie, waaronder de Groeperkade en fort Daatselaar. Deze onderdelen bieden niet alleen een fascinerend inzicht in de verdedigingstechnieken van weleer, maar zijn ook van grote natuurwaarde.

De Grebbelinie in Oorlog en Vrede

Hoewel de Grebbelinie in de 19e en vroege 20e eeuw geleidelijk aan belang verloor, kreeg ze een nieuwe rol in de verdedigingsplannen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De linie werd in 1939 opnieuw geactiveerd en speelde een cruciale rol tijdens de Duitse invasie in mei 1940. Ondanks de zware strijd, met name tijdens de Slag om de Grebbeberg, moest het Nederlandse leger uiteindelijk terugtrekken.

Een Tweede Leven: De Pantherstellung

Tijdens de Duitse bezetting werd de Grebbelinie omgevormd tot de Pantherstellung, een onderdeel van de Duitse verdedigingslinies tegen de geallieerde opmars. Hoewel het tot echte gevechten om deze stelling niet is gekomen, biedt de geschiedenis van de Organisation Todt en de inspanningen van dwangarbeiders een indringend beeld van de oorlogsjaren.

Erfgoed en Natuur: De Grebbelinie Vandaag

Tegenwoordig zijn veel van de resterende elementen van de Grebbelinie beschermd vanwege hun cultuurhistorische en natuurwaarde. Fietsend langs de linie ontdek je niet alleen de geschiedenis, maar geniet je ook van de bijzondere natuur en landschappen die dit gebied rijk is.

Begin Jouw Ontdekkingstocht

Start je fietsavontuur en duik in de boeiende geschiedenis van de Grebbelinie terwijl je geniet van de natuurlijke schoonheid van de Gelderse Vallei. Of je nu geïnteresseerd bent in de militaire geschiedenis, de natuur, of gewoon op zoek bent naar een unieke fietservaring, deze route heeft voor elk wat wils.

Reviews Fietsroute Grebbelinie.!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute Grebbelinie.
Dorpsstraat 180
3925 KG
Scherpenzeel
gelderland
Nederland
GPS 52.0793319,
5.4897409
Fietsroute Grebbelinie kaart

Route informatie: Fietsroute Grebbelinie.

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 32 km.
Duur van de route: ca. 2:31 uur.
Hoogste punt route: ca. 19 Meter.
Laatste update: 16 February 2024
Totale aantal weergeve: 3467

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute