Isolatoren.

Isolatoren

Leestijd

1 minuut.

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ ,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

Niveau

1/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

Isolatoren zijn stoffen met een zeer grote elektrische weerstand. Ze laten maar een zeer klein stroompje door, te klein om er rekening mee te houden. Isolatoren moeten goede mechanische eigenschappen hebben en bestand zijn tegen warmte, vocht en aantasting. De belangrijkste isolatie is echter lucht. Er is een spanning van 1000 volt nodig om in droge lucht over een afstand van 1 mm een vonk te laten overspringen! Zonder de isolerende werking van lucht zouden veel elektrische installaties veel duurder of zelfs onmogelijk worden.

Bakeliet

De kunststof bakeliet wordt gebruikt voor isolatieplaatjes en spoelen, maar modernere kunststoffen verdringen bakeliet steeds meer. Bougiekappen zijn meestal van bakeliet gemaakt (afbeelding 4). Ze isoleren prima, maar zijn mechanisch niet sterk.

Boegiekap van bakeliet

 

Glas

Glas is een goede isolator, maar niet erg sterk. Omdat het helder is, wordt het gebruikt voor gloeilampen en smeltveiligheden (zekeringen).

Rubber

Rubber is als isolatiemateriaal grotendeels vervangen door kunststoffen, die beter bestand zijn tegen olie, vuil, benzine en veroudering.
Bougiekabels hebben soms nog een rubber omhulling.
Ook doorvoertules van bedrading in het frame (ontstekings- en verlichtingskabels) zijn van rubber gemaakt.

Papier

Papier dat geïmpregneerd wordt (bijvoorbeeld met paraffine), doet dienst als isolatiemateriaal tussen condensatorplaten (afbeelding 5).

Condensator met isolatielagen van papier

 

Textiel

Het bekende isolatieband is niets anders dan katoenband dat doortrokken is met ruwe ongevulcaniseerde rubber.
Ook dit ‘ouderwetse isolatieband wordt meer en meer vervangen door kunststof isolatieband.

Lak

Met schellak worden spoelen en het linnen van ontstekingsspoelen beschermd tegen vocht. Tegenwoordig worden hier ook kunststoffen voor gebruikt.

PVC

PVC is een kunststof die gebruikt wordt als isolator (omhulsel) van leidingen.