De taal van de fiets door Wim Daniëls

De taal van de fiets door Wim Daniëls

Wim Daniëls

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. maar ook als cabaretier en spreker staat hij om bekend en komt met een nieuw boek “De Taal van de fiets” een exemplaar van 160 bladzijdes, een boek dat voor iedereen die betrokken is bij de fiets en het fietsen de moeite waard is. Het is ook een mooi relatiegeschenk.

De Fiets

De fiets; van alle vervoermiddelen die er ooit zijn uitgevonden is de fiets de meest heilzame, voor mens en milieu. Een frame, twee wielen, een stuur, trappers, een ketting en een zadel, dat is het wel zo ongeveer. Maar de samenvoeging daarvan kan mensen in vervoering brengen, zoals Stijn Streuvels, die in 1915 in Mijn rijwiel schreef: ‘Iets dat men zou willen liefkozen, strelen, meenemen naar bed, om er nooit van gescheiden te zijn en het altijd, zelfs ’s nachts te kunnen bekijken!’
Over de liefde voor de fiets en het genoegen van het fietsen vertelde Wim Daniëls regelmatig op radio en tv. Nu is er dan het boek, dat veel schitterende verhalen en anekdotes bevat. Bijvoorbeeld over hoezeer mensen hun fiets kunnen koesteren, zoals oud-wielrenner Koos Moerenhout die zes fietsen heeft waar hij nooit meer op fietst, maar die hij toch nooit weg zal doen en waarvan hij geregeld nog de banden oppompt om ze in ere te houden. En over de man die de hele wereld over reisde om de beste onderdelen voor zijn droomfiets te laten maken, en zoals Wim Daniëls zelf, die maar geen afscheid kan nemen van de fiets waarop zijn zoon, inmiddels 30, ooit leerde fietsen.

Inhoudsopgave

  1. Mijn rijwiel
  2. Rijwielwoede
  3. De uitvinding van de fiets
  4. Het begin van de fiets in Nederland
  5. Het woord ‘fiets’
  6. De fiets in Van Dale
  7. De vrouw en de fiets
  8. De doofstomme wielrijder
  9. Fietsendiefstal
  10. De fietsenmaker
  11. Fietsonderdelen
  12. Ketting en bocht: rechts of links?
  13. Soorten fietsen
  14. Fietsclubs, fietsbladen, fietspaden
  15. Fiets in boek en beeld
  16. De bezongen fiets
 1. Lexicografiets

Waar verkrijgbaar

De boek “De taal van de fiets” is verkrijgbaar bij bol.com voor een € 14,99.