Dumoulin wint openingstijdrit Giro d’Italia

Dumoulin wint openingstijdrit Giro d’Italia

Tom Dumoulin gelijk in roze

Tom Dumoulin heeft vrijdag direct de macht gegrepen in de Giro d’Italia. De Nederlandse titelverdediger was de snelste in de openingstijdrit over 9,7 kilometer door Jeruzalem. De renner van Team Sunweb noteerde een tijd van 12.02 en start vandaag als eerste drager van de roze leiderstrui.

concurrenten

Dumoulin bleef met een tijd van 12 minuten en 2 seconden de nummer twee en drie voor. De Australiër Rohan Dennis (BMC) en Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) uit België twee seconden voor. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome. De grootste concurrent van Dumoulin voor de eindzege, viel tijdens de verkenning en liep daarbij schaafwonden aan heup en knie op. Hij moest genoegen nemen met de teleurstellende 21e plaats op maar liefst 37 seconden achterstand.

Van Dumoulins andere concurrenten voor het roze deed Simon Yates het het best: hij werd op 0.20 zevende. Thibaut Pinot gaf 0.33 toe op de titelverdediger. In Jeruzalem wachtte de renners een technisch parcours, met veel draaien en keren, 3,7 kilometer klimmen, 2,7 kilometer dalen en 3,3 kilometer aan vlakke wegen.

Jos van Emden, die op de slotdag van de vorige editie de tijdrit won, kon niet zo goed uit de voeten op het golvende traject en moest genoegen nemen met de 33ste plaats. Van Emden moest Wout Poels (25ste), ploeggenoot van Froome, en Sam Oomen (29ste), ploegmaat van Dumoulin, nog voor zich dulden.

vandaag vlakke rit

Tom Dumoulin gaat aan de leiding in de Ronde van Italië. Hij start vandaag in de roze leiderstrui aan een vlakke rit van Haifa naar Tel Aviv, deze vlakke etappe van ongeveer 167,0 km door het mooie Israël.

Zondag 6 Mei 2018 gaat de rit van Beër Sjeva tot aan Eilat met een afstand van 229,0 km. Na de rustdag maken we de oversteek vanuit Israël naar Italië en krijgen de renners een keur aan iconische beklimmingen voor de wielen, zoals de Etna, Zoncolan en Jafferau. De slotweek begint met een individuele tijdrit van 34,2 kilometer en bevat drie dagen in de Alpen. De race eindigt met een uitzwaai-etappe in Rome.