Koppel van de elektromotor.

De elektromotor zorgt dat met de energie uit de accu kracht wordt uitgeoefend op de elektrische fiets waardoor je minder hard hoeft te trappen. De kracht van deze elektromotor, ook wel koppel genoemd, wordt uitgedrukt in een waarde met de eenheid Nm. Dit staat voor Newton meter. Hoe groter deze Nm waarde is, hoe krachtiger de elektromotor. Je zal geneigd zijn te denken, hoe krachtiger de motor is des te beter. Maar dat is niet altijd waar. Ook deze medaille heeft twee zijden.

Een elektromotor met een hoog koppel zorgt dat bij het “beklimmen” van een steile brug of heuvel je een krachtige ondersteuning krijgt van je elektrische fiets waardoor je makkelijker naar boven kan komen. Maar doordat jij het naar boven rijden prettigere hebt gevonden met deze grote trapondersteuning heeft de accu deze energie moeten leveren, veel energie zelfs. Daarbij is het wisselgeld een verminderde actieradius geworden. Je accu is immers zwaarder belast, dus meer ontladen.

De Balans: Sterke versus Zwakke Elektromotor

De keuze tussen een sterke of zwakke elektromotor hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de omgeving waarin je fietst. Als je streft naar een maximale actieradius, zou je wellicht minder trapondersteuning verkiezen tijdens het beklimmen van heuvels. Een krachtige motor kan verleidelijk zijn, maar het resulteert vaak in een kortere actieradius vanwege de hogere belasting van de accu.

Een sterke elektromotor is echter geen per definitie betere keuze dan een zwakkere variant, en vice versa. Het draait allemaal om de afweging tussen trapondersteuning en actieradius. In een heuvelachtig landschap kan een krachtige motor een prettige aanvulling zijn. Maar als je een grotere afstand wilt afleggen zonder opladen, is een minder krachtige motor misschien meer geschikt.

Proefritten als Cruciale Stap

Voordat je een elektrische fiets aanschaft, is het essentieel om proefritten te maken op verschillende modellen. Deze ervaringen stellen je in staat om te bepalen welke motorsterkte het beste aansluit bij jouw behoeften. Of je nu de voorkeur geeft aan krachtige ondersteuning bij het beklimmen van heuvels. Of juist streeft naar een grotere actieradius. Proefritten bieden waardevolle inzichten om de ideale elektrische fiets te vinden.