Innovatie Awards: E-bike met internetaansluiting en riem vervangt ketting

e-bikeDe nieuwe Sparta e-bike M8i ltd is voorzien van een internetverbinding. De eigenaar krijgt automatisch bericht als de fiets onverwacht wordt verplaatst. Daarmee wint Sparta de Fiets een van Innovatie Awards 2016 van de RAI Vereniging.

Het idee is niet nieuw, maar toegepast als standaardvoorziening op een e-bike komt de connected fiets zo wel steeds dichterbij.

Door de permanente internetverbinding met een door AXA ontwikkeld track & trace-systeem toe te passen op een e-bike, is de eigenaar altijd verbonden met zijn fiets. Niet alleen volgt een melding als de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt. Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporen.

Naast deze opsporingsfunctie krijgt de bezitter ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden als deze bijna leeg is of om een onderhoudsafspraak tijdig in te plannen.

Voor een andere winnaar van de Innovatieprijs geldt eigenlijk hetzelfde. Continental en Widek werken samen bij de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Ook dat idee bestaat al langer, maar volgens de jury is het Continental en Widek gelukt een riemaandrijving voor fietsen te ontwikkelen die stil, schoon en onderhoudsarm is en slechts een beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting kent. Deze innovatie is mogelijk door de materiaalontwikkeling van de kunststof tandwielen.