Eén- en tweeleidingsysteem.

Eén- en tweeleidingsysteem

Leestijd

[wpbread-techniek]

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ 0,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

Geen

Niveau

1/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

Om een elektrische verbruiker te laten werken, is er een toevoer en een afvoer van elektronen nodig. Thuis en in de werkplaats wordt iedere lamp, stofzuiger of boormachine voorzien van stroom met behulp van twee afzonderlijke (even lange) draden. Er is dus sprake van twee leidingen, vandaar de naam tweeleidingsysteem (afb. 6).

Eén- en tweeleidingsysteem

 

Bij fietsen en bromfietsen wordt het één leidingsysteem toegepast (afb. 7). Bij dit systeem wordt een draad van de spanningsbron (dynamo, batterij of lichtspoel) naar de verbruiker gelegd. De stroom kan terugvloeien via het frame en de daaraan verbonden metalen delen, ofwel ‘de massa’. Het frame doet hier dus dienst als tweede draad. Dit is mogelijk omdat het frame van metaal is. Dit alles bespaart leidingen; ook kunnen sommige onderdelen eenvoudiger worden uitgevoerd.

Eenleidingsysteem

 

 

Herenfiets

 

Nadelen van het één leidingsysteem zijn:

  • bij kunststof spatborden moet toch een tweede leiding aangelegd moeten worden
  • bevestigingspunten van spatborden en dynamo zijn vaak geoxideerd en geven dan een slechte massaverbinding.

 

Fietsen die zijn uitgerust met een naafdynamo of batterijverlichting worden voorzien van een tweeleidingsysteem. Momenteel monteren sommige fabrikanten zelfs een dubbele leiding naar het achterlicht, wat in grote mate het veelvoorkomende probleem van een niet-werkend achterlicht oplost.

Het is van essentieel belang om te onthouden dat stroom alleen kan vloeien wanneer er een gesloten stroomkring is. Om deze stroom te waarborgen, is het cruciaal dat de massaverbindingen, zoals spatbordstangen en de dynamohaak, zorgen voor een optimale stroomdoorlaat (afbeelding 8). Het is van belang dat deze onderdelen zorgen voor een goede geleiding van de elektrische stroom om ervoor te zorgen dat de verlichting correct functioneert en dat de fietser goed zichtbaar is, vooral ‘s nachts of bij slechte weersomstandigheden. Het creëren van een solide elektrische verbinding is een essentieel onderdeel van het zorgen voor de veiligheid tijdens het fietsen. Zorg er dan ook voor dat deze massaverbindingen in optimale staat verkeren en de stroom onbelemmerd kunnen doorlaten. Hiermee draag je bij aan een veilige en goed verlichte fietservaring. (Afbeelding 8)