Beveiliging van leidingen door smeltveiligheden.

Leestijd

3 minuten.

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ 0,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

Geen

Niveau

1/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

Elektrische leidingen bieden weerstand tegen de stroom die er doorheen gaat. Wat leidt tot spanningsverlies (afbeelding 9) en bijgevolg vermogensverlies. Dit verlies aan vermogen wordt omgezet in warmte. Wat gevaarlijk kan zijn als het niet wordt gecontroleerd. Om te voorkomen dat leidingen oververhit raken en ernstige gevolgen. zoals isolatiemateriaal dat smelt en het risico op brand. Smeltveiligheden worden ook wel zekeringen genoemd. Deze veiligheidsinrichtingen functioneren als beveiligingsmechanismen die de stroomonderbreken als deze een gevaarlijk niveau bereikt. Hierdoor wordt de elektrische installatie beschermd en wordt het risico op oververhitting en potentieel gevaarlijke situaties geminimaliseerd.

 

Smeltveiligheden

Smeltveiligheden (Zekeringen) werken op basis van het principe dat elektrische stroom warmte genereert wanneer deze door een geleidend materiaal zoals een smeltdraadje gaat. Als de stroomsterkte boven een bepaald veiligheidsniveau stijgt. zal het smeltdraadje in de smeltveiligheid smelten en onderbreken. Wat leidt tot het openen van het circuit en het stoppen van de stroomtoevoer. Dit mechanisme treedt op in de volgende situaties:

  1. Kortsluiting (afbeelding 10): Wanneer er een directe verbinding ontstaat tussen de fase- en nuldraden. Waarbij de weerstand vrijwel nul is, stijgt de stroom exponentieel. Dit resulteert in oververhitting en het smelten van het smeltdraadje. Waardoor de stroom wordt onderbroken om ernstige schade te voorkomen.
  2. Aansluiting van te veel verbruikers op één kring: Als er meer elektrische apparaten op een circuit zijn aangesloten dan het circuit kan verwerken, kan de stroomsterkte toenemen. Waardoor het smeltdraadje kan smelten en het circuit wordt uitgeschakeld.
  3. Te lichte smeltveiligheid: Als de smeltveiligheid (zekering) in een circuit een te lage nominale stroomwaarde heeft voor de belasting die erop is aangesloten, kan deze onnodig doorsmelten bij normaal gebruik. Het is belangrijk om de juiste smeltveiligheid te kiezen om overbelasting te voorkomen.

Dit mechanisme van smeltveiligheden is cruciaal om elektrische installaties en apparaten te beschermen tegen oververhitting. Brand en andere gevaren die kunnen ontstaan ​​door te veel stroom. Het zorgt voor de veiligheid en betrouwbaarheid van elektrische systemen.

 

Juiste zekering

Het is van groot belang om de juiste smeltveiligheid (zekering) te gebruiken in een elektrisch circuit. Het kiezen van een zwaardere smeltveiligheid met een grotere ampèrewaarde dan nodig, kan gevaarlijk zijn omdat dit de maximale stroomcapaciteit van de leiding overschrijdt en de leiding oververhit kan raken.

Bij een doorgeslagen smeltveiligheid is het essentieel om eerst de oorzaak van de storing te achterhalen voordat er actie wordt ondernomen. Mogelijke oorzaken kunnen kortsluiting, overbelasting, of een defect in een apparaat zijn. Als de oorzaak is vastgesteld, moet de passende maatregel worden genomen om het probleem op te lossen. Dit kan het verminderen van het aantal verbruikers op de betreffende kring omvatten.

Vaak worden smeltveiligheden groepsgewijs ondergebracht in smeltveiligheidskastjes, zoals weergegeven in afbeelding 11, om bij storingen op één plaats te kunnen zoeken en de elektrische installatie snel uit te schakelen indien nodig. De smeltveiligheid wordt doorgaans gemarkeerd met symbolen of woorden die aangeven in welk stroomcircuit deze is ingeschakeld, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen identificeren welk circuit wordt beveiligd.

Een smeltveiligheid die niet in een kastje is ondergebracht, wordt inderdaad een ‘zwevende smeltveiligheid’ genoemd en kan in sommige toepassingen worden gebruikt, maar moet nog steeds nauwkeurig worden afgestemd op de stroomcapaciteit van de leiding om oververhitting en gevaarlijke situaties te voorkomen.