De Raht Racer

De Raht Racer: Fiets of auto

de-raht-racer-800x455

Het zal niet lang meer duren en dan zullen onze straten nog andere hybrides leren kennen. Namelijk een mix van fiets en elektrische auto. De Raht Racer is nu nog een prototype en men zoekt investeerders om het in productie te nemen.

De fietsauto – of de velomobiel – is een eigenzinnig alternatief voor de auto. Uitvinder Rich Kronfield bouwde zijn eigen aerodynamische fiets en beweert dat “de fiets snelheden tot 110 km per uur kan halen.”

De Raht Racer werkt niet volledig op eigen spierkracht. De kracht die gegenereerd wordt bij het trappen, drijft een elektrisch motortje dat achterin de fiets zit aan. Het prototype weegt zo’n 260 kg. Het is dan ook nodig om elektrische energie aan boord te hebben om dit gevaarte voort te bewegen.

De Raht Racer is een tweepersoonswagen, is gebouwd uit koolstofvezels om zo licht mogelijk te zijn en bevat enkele zaken als koplampen, veiligheidsgordels, air bags en veringen. De vorm van de fiets is tot in de fijnste details uitgewerkt om zo aerodynamisch mogelijk te zijn. De pedalen zijn aangesloten op een tandwiel. Dit werkt als een soort dynamo die tot 20 kWh kan ontwikkelen. Deze energie wordt uitgeoefend op de pedalen van de fiets, en wordt vervolgens gebruikt om de motor te versterken. Dat zou de Raht Racer een gemiddelde snelheid van ongeveer 48 km/uur moeten geven.

Een deel van de trapkracht wordt ook gebruikt om een andere batterij op te laden. Deze kan de Raht Racer automatisch laten rijden gedurende 80 km met topsnelheden tot 110 km/uur. Kortweg: een bliksemschicht in de vorm van een fiets. Tussen de ritten door kan de batterij gewoon opgeladen worden in een stopcontact.

Het klinkt allemaal een beetje futuristisch maar het is zeker de moeite waard om de evolutie van de Raht Racer op te volgen. Het milieuvriendelijke voertuig zal een kostprijs hebben tussen 30.000 en 40.000 euro.

Bron: Raht Mobile