Voor- en nadelen van de verschillende soorten kettingkasten?

Voor en nadelen van de verschillende soorten kettingkasten

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten kettingkasten? Net als bij een normale fiets, zijn elektrische fietsen verkrijgbaar met drie verschillende uitvoeringen van de kettingkasten:

  • gesloten
  • open
  • halfopen

Iedere kettingkast heeft zijn voor- en nadelen. Welke eigenschappen je het belangrijkst vindt zal bepalen welke kettingkast het best bij je past.

Gesloten kettingkast.

De gesloten kettingkast tref je aan bij de “stadsfietsen”. De ketting bevindt zich in een gesloten cassette. Deze beschermt de ketting tegen vuil en vocht. Maar deze beschermt ook de gebruiker tegen het vuil en vet dat op de ketting zit. Je zult dus nooit last hebben van smeer op je broek of jurk omdat je deze langs de ketting beweegt. Ook hoef je geen onderhoud aan de ketting te plegen doordat de ketting vrijwel niet vuil en vochtig wordt.

Gesloten kettingkast

Je zou denken, waarom zou je kiezen voor een half-open of een open kettingkast? Het antwoord is simpel, een gesloten kettingkast kan niet gecombineerd worden met een derailleur. Bij een gesloten kettingkast kan dus alleen gebruik worden gemaakt van een naafversnelling. En een naafversnelling heeft minder versnellingen en heeft een iets lager rendement dan een derailleur.

Open kettingscherm.

De open kettingscherm maakt het gebruik van een derailleur mogelijk. Daardoor kan je van meer versnellingen gebruik maken dan bij een naafversnelling. Het grote nadeel is dat vocht en vuil invloed hebben op je ketting. Je bent dus verplicht om regelmatig onderhoud aan de ketting uit te voeren. Omdat de ketting onbeschermd is, kan je met dagelijkse kleren geen gebruik maken van deze fiets. Wil je de voordelen van een derailleur maar toch met normale kleren fietsen dan is de halfopen kettingscherm de oplossing.

kettingscherm

 

Halfopen kettingkast.

Een halfopen kettingkast, ook wel een halve chainglider genoemd, is inderdaad een interessante compromisoplossing voor fietsers die de voordelen van een derailleur willen behouden, maar toch enige bescherming voor hun kleding willen bieden. Het belangrijkste voordeel van een derailleur is dat het schakelen tussen verschillende versnellingen soepel verloopt, wat handig is bij het fietsen op diverse terreinen.

Een halfopen kettingkast schermt de bovenkant van de ketting af, waardoor de kleding minder snel in contact komt met de draaiende delen van de ketting. Dit vermindert de kans op het vasthaken van kleding en biedt enige bescherming tegen opspattend vuil en water van onderen. Desondanks blijft de onderkant van de ketting blootgesteld aan de elementen, waardoor de ketting nog steeds nat en vuil kan worden tijdens het fietsen.

halfopen kettingkast - halve chainglider

Om de levensduur van de ketting te verlengen en een soepele werking te behouden, is het inderdaad belangrijk om regelmatig de ketting schoon te maken en te smeren, zelfs bij het gebruik van een halfopen kettingkast. Dit helpt ook om slijtage te verminderen en de efficiëntie van het schakelen te handhaven.

Kortom, een halfopen kettingkast is een goede keuze voor fietsers die de voordelen van een derailleur willen behouden, maar toch enige bescherming voor hun kleding willen hebben, hoewel regelmatig onderhoud van de ketting nog steeds nodig is.

Chain disk

De Chain Disc is een onmisbare toevoeging aan uw fietsuitrusting. Ontworpen om uw rijervaring te verbeteren door zowel uw kleding als uw tandwiel te beschermen. Deze standaard kettingschijf is een slimme oplossing die ervoor zorgt dat uw kleding niet vast komt te zitten tussen de tandwielen. Waardoor u met vertrouwen en stijl kunt fietsen. Met zijn eenvoudige montage, dankzij de handige plastic schroefdop. Is de Chain Disc geschikt voor zowel single als triple tandwielen.

Of u nu een gepassioneerde fietser bent die regelmatig de wegen verkent of gewoon dagelijks naar het werk fietst, de Chain Disc biedt basisbescherming voor uw kleding. De duurzame constructie van ABS (acrylonitril butadieen styreen) plastic in een stijlvolle zwarte kleur zorgt ervoor dat deze schijf niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de esthetiek van uw fiets.

Chain Disk

Deze ketting afdekkap gaat verder dan alleen het beschermen van uw kleding. Door zijn aanwezigheid wordt ook de levensduur van uw ketting verlengd, terwijl vocht en vuil geen kans krijgen om schade aan te richten. Met een geschiktheid voor tandwielen met 42-50 tanden, is de Chain Disc veelzijdig en geschikt voor verschillende fietsomstandigheden.