Snellader beter dan een langzame?

Is een snellader beter dan een langzame acculader? Wanneer je accu van je fiets flink ontladen is wil je hem liefst zo snel mogelijk opladen. Wat voor acculader je bij de elektrische fiets geleverd krijgt moet je maar zien. Sommige fabrikanten leveren een acculader die behoorlijk rap is en in bijvoorbeeld drie uur de accu laad terwijl andere fabrikanten een acculader leveren die wel vijf uur nodig hebben om de accu volledig op te laden. Soms kan je als optie een accu snellader kopen, is dat verstandig? Wat is het beste voor de accu? Snelladen of langzaam opladen?

 

Stopcontact 230v met stekker

Snelheid van laden en de invloed op de levensduur

Veel fietsenbezitters realiseren zich niet dat een accu niet vergelijkbaar is met een bidon, je neemt een volle mee en als hij leeg is vul je hem weer. Een elektrische fietsaccu is het meest delicate onderdeel van de elektrische fiets en als je hem goed behandeld zal hij je belonen met een lange levensduur.

Snelheid van laden. snellader beter dan een langzame

Wanneer je een elektrische fiets gaat kiezen en je hebt twee redelijk vergelijkbare elektrisch fietsen maar bij de ene fiets duurt het opladen van de accu vijf uur terwijl bij de ander het maar 3 uur duurt. Waar gaat je voorkeur dan naar uit? Tien tegen een voor de acculader die in drie uur de accu heeft geladen. Heel begrijpelijk maar we moeten je teleurstellen, hoe sneller een accu wordt opgeladen hoe korter de levensduur zal zijn. De verschillen in de levensduur zijn niet spectaculair verschillend maar wel degelijk aanwezig.

Als wij een keuze mogen maken zouden we de acculader kiezen die het rustig aan doet. Vijf uur is goed, het mag zelfs nog langzamer. We hebben alle tijd, in de nacht fietsen we toch niet. En wetende dat de levensduur van de accu verlengd wordt wanneer je een accu minder snel oplaad is de keuze snel gemaakt.

Soms zijn er momenten, bijvoorbeeld onderweg op een lange fietstocht, dat je even je accu graag wilt bijladen, dan is het prettig als de accu in een kort tijd veel kan “bijtanken”. Een snellader is dan zeer welkom. Natuurlijk heeft een snellader een negatieve invloed op de levensduur van de accu. Als je snelladen beperkt tot “af en toe” zijn die invloeden beperkt. Probeer, als het even kan, het snelladen van de accu zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je een acculader die zeer traag is? Treur niet maar wees gelukkig, je accu zal je dankbaar zijn.

Geen keuze in oplaadsnelheid, maar toch invloed op levensduur

Helaas hebben de meeste acculaders die bij een elektrische fiets geleverd worden geen instelling voor snel of langzaam laden. Dan heb je dus geen keuze of invloed op dit aspect om de levensduur te verlengen. Maar, je heb nog een paar andere aspecten waar je wel invloed hebt op de levensduur. Zoals je in dit artikel over slim opladen van een accu kan lezen kan je de levensduur verlengen door de accu niet te ver te ontladen maar ook niet helemaal op te laden maar bij 80% of zo te stoppen.