E-bikes op de fietsendrager; waar moet u op letten?

E-bikes op de fietsendrager; waar moet u op letten?

E-bikes op de fietsendrager; waar moet u op letten?

De E-bike op de fietsendrager.

Toen de E-bike op de markt kwam, stond hij al snel bekend als een fiets voor oudere mensen. Dat imago is echter veranderd. De E-bike is voor iedereen, en wordt steeds vaker door jongeren en voor woon-werkverkeer gebruikt. Verder zien we dat hij razend populair is onder kampeerders, en dat zij hun geliefde E-bike graag meenemen naar hun vakantiebestemming. Maar gaat dat wel zo gemakkelijk? Kan een fietsendrager het zware gewicht van een E-bike wel aan? We leggen uit waar u op moet letten wanneer u met de auto een E-bike gaat vervoeren.

De kogeldruk berekenen

Allereerst is het van belang om de maximaal toegestane kogeldruk voor uw auto te berekenen. Ook wel maximale verticale last genoemd. De kogeldruk is de maximale druk die verticaal op de trekhaak uitgeoefend mag worden, en staat meestal op de trekhaak aangeduid als Max. Vertical Load. Let er bij het berekenen van de kogeldruk op dat het gewicht van de fietsendrager bij het totaal van de fietsen moet worden opgeteld, en dat het totaalgewicht de maximale kogeldruk niet mag overschrijden.

Het draaggewicht van de fietsendrager

Een ander belangrijk aspect waar op gelet moet worden bij het vervoeren van fietsen. Is het maximale draaggewicht van de fietsendrager zelf. Vooral wanneer u in het bezit bent van een wat ouder exemplaar. is het aan te raden dit goed te checken. Oudere fietsendragers zijn namelijk niet gebouwd met het oog op zware E-bikes. Wanneer een fietsendrager niet sterk genoeg is. kan hij bezwijken onder het gewicht. wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Bij de nieuwste modellen hoeft u hier niet bang voor te zijn. Deze zijn doorgaans bestand tegen het gewicht van een E-bike. Op de website van Rameder leest u welke fietsendragers bij uitstek geschikt zijn voor het vervoeren van E-bikes.

Handige vervoertips

Het is aan te raden om de accu van de E-bike los te maken en in de auto te leggen, zodat de fietsendrager minder wordt belast tijdens het vervoeren. Plaats de zwaarste fiets bovendien altijd zo dicht mogelijk bij de kogel, en vergeet niet dat uw rijgedrag door het extra gewicht aan de achterkant verandert. Meer handige voorbereidingstips voor vakantiegangers die hun E-bike meenemen, leest u in dit artikel.

 

Beeldrechten: Flickr

Vendite e-bike: 2014 anno record per Germania e Francia

Ciclismo Italia CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden