Een zorgeloos fietsseizoen: zo voorkom je dat je fiets wordt gestolen

Een zorgeloos fietsseizoen: zo voorkom je dat je fiets wordt gestolen

Fiets tegen het hekNederland heeft al een aantal dagen mogen genieten van lekker zonnig weer en dat kan maar een ding beteken: mensen stappen de komende tijd massaal op de fiets om te genieten van het voorjaar. De grote hoeveelheid fietsen in de binnensteden en dorpen zijn echter koren op de molen van fietsendieven. Jaarlijks worden er ongeveer 500.000 fietsen vervreemd in Nederland. Om ervoor te zorgen dat je zorgeloos kunt genieten van het fietsseizoen, biedt Master Lock vier tips om je fiets te beveiligen én een tip die financieel gezien kan helpen als je fiets toch wordt gestolen:

Aantal punten:

1. Zet niet alleen je wiel vast:

het is voor dieven een koud kunstje om een wiel van een fiets te verwijderen. Alleen een slot om een wiel is dus niet voldoende. Zorg ervoor dat een slot altijd om zowel het frame als het wiel zit bevestigd en wordt vastgemaakt aan een vast punt zoals een fietsenrek. Mocht het slot te kort zijn, zorg er dan voor dat het frame in ieder geval vastzit.

2. Gebruik ’handboeien’ of U-sloten:

Dieven willen zich snel uit de voeten kunnen maken en kiezen daarom vaak voor de weg van de minste weerstand. U-sloten zijn stevig en schrikken de fietsendieven af. Voor meer flexibiliteit zijn dikke kettingsloten en ‘handboeien’ een goed alternatief.

3. Beveilig een waardevolle fiets in en buiten het fietsseizoen met een waardevol slot:

Hoe duurder een slot, des te veiliger de fiets. Het loont wellicht echter de moeite niet om een slot van een paar honderd euro op een fiets van een paar tientjes te zetten. Het is dus verstandig om voor jezelf te bepalen hoeveel je fiets waard is en hoeveel je daarom aan een slot wilt uitgeven. Op de verpakking van een slot staat vaak een beveiligingsniveau aangegeven. Daarnaast zijn fietssloten met een certificaat betrouwbaarder dan zonder een certificaat. Ons advies is om ten minste 10 procent van de waarde van de fiets aan een slot te besteden.

4. Een rustige omgeving is veiliger in het fietsseizoen:

Geloof het of niet, maar een fiets staat veiliger in een rustige omgeving. Voorbijgangers zijn namelijk minder snel geneigd te reageren als een fiets wordt gestolen in een drukke omgeving. Parkeer een fiets dus op een plek waar voldoende voorbijgangers komen, maar waar het niet te druk is om zich geroepen te voelen om in te grijpen.

5. Verzeker je fiets:

Bij de aanschaf van een nieuwe fiets is het altijd verstandig om deze te verzekeren. Slechts 30 procent van de fietseigenaren verzekert zijn of haar fiets, en dan voornamelijk e-bikes, en zien daardoor iets van de waarde terug. Mocht de fiets ondanks al deze tips toch onverhoopt worden gestolen, dan kan de verzekering de waarde van de fiets uitkeren. Voorwaarde is wel dat er aangifte wordt gedaan bij de politie.

Bron:https://nl.masterlock.eu.