Wat valt er uit historische weerdata te winnen voor de fietser?

Nederland fietst naar kantoor

Welke overwegingen maken fietsers op basis van het weer alvorens op hun fiets te stappen?
En kan de kantoorfietser wijsheid kan halen uit historische weergegevens voor hun toekomstige fietsriten?
Dat is wat ze zich bij viking afvroegen. Doormiddel van een survey i.s.m buienradar gingen ze op zoek naar antwoorden.

Nederland fietst naar kantoor

  • 73% van respondenten zegt dat de baas begripvol is als fietsers op een bui moeten wachten en daardoor iets later op kantoor zijn.
  • 31.9% wacht niet tot een bui overtrekt alvorens op de fiets te stappen.
  • 28.6% is bereid 5 minuten wachten tot een bui overtrekt en 13.8% wacht 10 minuten.
  • Natste seizoen: Zomer (gemeten over afgelopen 10 jaar)

Natste seizoen zomer
De zomer is het natste seizoen.

  • Droogste werkdag: woensdag (gemeten over afgelopen 10 jaar)
  • Droogste uur van de dag: tussen 0900 – 1000 (gemeten over afgelopen 10 jaar)

Droogste dag Woensdag

Natuurlijk, resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het is informatie die in het voordeel zou kunnen werken voor de kantoorfietser.

Fietstocht plannen weerdata

Als je van plan bent om op de fiets te gaan, is het handig om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om weerdata voor fietsers te bekijken.

Een van de eerste stappen is om naar de weersvoorspellingen van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) te kijken. Op de website van het KNMI kun je de verwachtingen voor de komende dagen bekijken, zowel voor de temperatuur als voor de neerslagkans. Zo kun je bepalen of je lange mouwen en een regenjas mee moet nemen of juist een korte broek en zonnebrandcrème.

Apps en websites

Daarnaast zijn er ook tal van apps en websites die specifiek gericht zijn op fietsers. Zo biedt Fietsersbond bijvoorbeeld een gratis app aan waarmee je onderweg de actuele weersomstandigheden kunt bekijken. De app geeft ook aan of er bijvoorbeeld sprake is van harde wind of extreme temperaturen, zodat je hier rekening mee kunt houden tijdens je fietstocht.

Tot slot kun je ook altijd nog vragen aan andere fietsers wat zij van het weer vinden. Bijvoorbeeld op een fietsforum of door te chatten met mensen in je fietsgroep. Zo kun je altijd nog wat extra tips en advies opdoen voordat je de deur uitgaat.

Kortom, er zijn genoeg manieren om weerdata voor fietsers te bekijken. Zo kun je goed voorbereid op pad gaan en genieten van een fijne en veilige fietstocht.

U kunt meer informatie vinden in dit artikel.