Binnen- en buitenkabels.

binnen- en buitenkabels

Het soepel en nauwkeurig schakelen van een fiets is afhankelijk van verschillende factoren, en een essentieel onderdeel hiervan is het goed functioneren van het indexsysteem. Binnen- en buitenkabels spelen een cruciale rol bij de werking van dit systeem. Dit artikel onderzoekt de belangrijkste aspecten van binnen- en buitenkabels in het indexsysteem van een fiets, en hoe ze bijdragen aan een probleemloze schakelervaring.

De Rol van Binnen- en Buitenkabels in het Indexsysteem

Een goed functionerend indexsysteem op een fiets zorgt ervoor dat de schakelbewegingen soepel en nauwkeurig verlopen. De nauwkeurigheid van het schakelen is grotendeels afhankelijk van het vermogen van de kabels om de beweging van de schakelversteller over te brengen naar de derailleur. Om dit te bereiken, moeten zowel de binnen- als de buitenkabels aan specifieke eisen voldoen.

Binnenkabels

De binnenkabel is het deel van het schakelsysteem dat van de schakelversteller naar de derailleur loopt. Het is cruciaal dat deze kabel niet rekt, omdat zelfs kleine rek kan leiden tot onnauwkeurig schakelen. Originele en voorgerekte roestvrijstalen derailleurkabels worden daarom vaak aanbevolen. Deze kabels behouden hun integriteit, zorgen voor een directe krachtoverdracht en minimaliseren rek.

Buitenkabels

Naast de binnenkabels zijn buitenkabels even belangrijk. De buitenkabels bestaan uit een omhulsel met een metalen kern en zijn ontworpen om de binnenkabels te beschermen en te begeleiden. Goede buitenkabels mogen ook niet rekken, omdat rek de schakelkwaliteit negatief beïnvloedt. Ze moeten vooral in bochten vrijwel niet rekken. Vaak worden buitenremkabels gebruikt, die weliswaar zeer flexibel zijn, maar rekbaarheid vertonen tijdens het schakelen. Daarom zijn speciale buitenkabels ontworpen die de rek minimaliseren.

Teflon-Coating voor Verminderde Wrijving

Goede buitenkabels zijn vaak voorzien van een teflon-laag aan de binnenkant. Deze teflon-laag vermindert de wrijving tussen de binnen- en buitenkabel, wat de soepelheid van het schakelen bevordert. Verminderde wrijving resulteert in minder kracht die de renner moet uitoefenen om te schakelen en draagt bij aan de algehele schakelkwaliteit.

Storingen en Onderhoud

Een goed functionerend derailleursysteem is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de kabels. Onderhoudsproblemen met derailleurkabels zijn een veelvoorkomende oorzaak van schakelstoringen. Vuil en vocht kunnen de werking van het systeem negatief beïnvloeden, vooral bij mountainbikes, die vaak worden blootgesteld aan ruige omstandigheden. Een specifiek gevoelig punt is het stukje derailleurkabel dat loopt van de achtervork naar de achterderailleur.

Het gebruik van hoogwaardige binnen- en buitenkabels is cruciaal om veelvoorkomende storingen en ergernissen tijdens het schakelen te voorkomen. Bij het vervangen of onderhouden van deze kabels is het belangrijk om enkele essentiële stappen te volgen.

De Juiste Kabelstoppers

Bij het installeren van kabels is het gebruik van de juiste kabelstoppers van groot belang. Deze kabelstoppers moeten vlakke uiteinden hebben en de juiste diameter om een goede werking te garanderen. Kabelstoppers zonder vlak uiteinde kunnen de draden van de buitenkabel naar binnen duwen en extra wrijving veroorzaken. Het is ook raadzaam om kabelstoppers met afgedichte uiteinden te gebruiken om te voorkomen dat vuil en vocht de kabels binnendringen.

Het Kabel Eindjes Dichtknijpen

Het dichtknijpen van de kabeleindjes met een speciale tang is een cruciale stap om te voorkomen dat de kabels gaan rafelen. Dit draagt bij aan een betrouwbare schakelervaring en voorkomt onnodige slijtage aan de kabels.

Smeren van de Binnenkabel

Het smeren van de binnenkabel is een vaak over het hoofd gezien aspect van onderhoud. Smering zorgt voor een soepelere beweging van de binnenkabel binnen de buitenkabel, wat de schakelkwaliteit verbetert en voorkomt dat kabels blijven hangen.

Het Monteren van de Kabels

Het monteren van de binnen- en buitenkabels vereist aandacht voor detail. Het is essentieel dat de kabels correct worden geplaatst, zodat ze soepel door de versteller, de buitenkabelgeleiders op het frame en de derailleur lopen. Zorg ervoor dat de binnenkabel goed in de versteller past en correct door de kabelgeleiders onder het bracket loopt.

Het Spannen en Bevestigen van de Kabels

Het spannen van de kabel en het controleren van de juiste bevestiging zijn kritische stappen. De buitenkabel moet correct in de nokken van het frame en de versteller vallen, en de binnenkabel moet goed in de kabelgeleider onder het bracket passen. Zorg ervoor dat de kabels goed vastzitten en geen speling hebben.

De Final Touch: Kabelhoedjes

Het afwerken van de binnenderailleurkabel met kabelhoedjes is de laatste stap. Kabelhoedjes voorkomen dat de kabels gaan rafelen en zorgen voor een nette en duurzame afwerking.

In conclusie is het van groot belang om binnen- en buitenkabels zorgvuldig te selecteren en te installeren om een optimaal werkend indexsysteem op een fiets te garanderen. De juiste kabels en correct onderhoud zorgen voor nauwkeurig schakelen, verminderen slijtage en minimaliseren storingen. Het behoud van deze kritische componenten draagt bij aan een soepele en plezierige fietservaring voor elke renner.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *