Spaaklengte berekenen.

Spaaklengte berekenen.

 

Hier kunt u berekenen welke spaaklengte benodigd is bij een bepaalde velg-, naaf- en spaakpatroon combinatie. Het is belangrijk dat u de gevraagde afmetingen op de millimeter nauwkeurig opgeeft, omdat elke afwijking een afwijking in de berekende spaaklengte tot gevolg heeft, en de benodigde spaaklengte voor een wiel vrij nauw luistert. Alle gevraagde en gegeven maten zijn in mm.

De dikte van de spaak.

De dikte van een spaak is meestal 13G of 14G. G is de afkorting van een Engelse draadmaat waarbij een lager getal correspondeert met een grotere dikte. 13G wordt gebruikt in achterwielen voor stadsfietsen en is ongeveer 2,3 mm. 14G wordt in de meeste andere wielen gebruikt en is ongeveer 2,0 mm. In transportfietsen wordt weleens 12G gebruikt; dit is ongeveer 2,6 mm. De lengte van een spaak wordt gemeten van de binnenkant van de kop tot en met het schroefdraad.

Vul onderstaand module zo correct mogelijk in en klik op spaaklengte berekenen.
de module berekend de rechter en linkerkant uit kwa spaaklengte.

Succes.

Voor aanvulling of suggesties stuur een mail aan de Webmaster

 

5 Comments

 1. Ik heb tot drie maal toe de maten nagemeten, maar de spaaklengte is veel te lang. Kan het zijn dat jullie uitgaan van een gespaakt wiel in paraplu vorm? Ik heb ook een andere site, die van sapim gebruikt en daar kwamen dezelfde lengtes uit. Hoe kan dat? wat doe ik verkeerd?

  Groetjes,

  Toine

  • Als het u alles goed hebt ingevuld kan het niet mis gaan. Ik weet niet welke gegeven u hebt in gevoer en over hoeveel spaken u vlecht maar normaal viel is paraplu over 3 kruizen en dat wil zeggen dat er in de flens 4 gaten tussen de twee spaken moet zitten en 1 gat in de velg.
   Mocht u er niet uit komen hoor ik graag van u.
   Vriendelijke Groet Beheerder.

  • Hoi Boy,
   Het patroon 1 over 3 houd in dat je 2 spaken hebt waar van deze 1 gat in de velg uit elkaar ligt en in de naaf 3 gaten er tussen. dat houd het spaak patroon 3 over 1 aan.
   en met veel kruizen er in een spaak patroon zitten houd niet in ver kant van het wiel maar houd in als je 1 spaak volgt over hoeveel spaken gaat deze spaak, dus als je boven in bij de naaf begin en naar beneden tot aan de velg gaat tellen kom je er achter dat je 3 spaken hebt geteld waar deze ene spaak over heen gaat dus het antwoord op de vraag is dan 3. als je de berekening nog maals zou uitvoeren kom je op het goede antwoord met een paar millimeter speling in plaats van centimeters. Ik hoop je zo voldoende inzicht te hebben gegeven mocht je er niet uitkomen horen wij dat graag van je. En als je er wel uit gekomen bent ook natuurlijk šŸ˜‰ . Mvg Manuel Gort Team De Fietssite

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *