Clipon. Groningse startup brengt nieuwe waterfles voor de fiets.

cliponDe Clipon is een waterfles die je op elke fiets kunt klemmen. Een Groningse ondernemer wil er 80.000 euro crowdfunding voor ophalen.

Leonard Kollen (28) is fanatiek fietser in zijn vrije tijd, maar ergerde zich eraan dat hij op langere fietstochten vaak drinkwater te kort kwam. “Dan moet je dus altijd een rugzak meenemen, maar daar heb je vaak geen zin in. En ik heb geen bidonhouder op al mijn fietsen.”

Hij bedacht een oplossing: een waterfles die je makkelijk op elke fiets kunt klemmen, zonder dat je er een houder voor nodig hebt. Kollen, die voor zijn werk ontwerpen maakte voor andere bedrijven, wilde weleens een project voor zichzelf doen, dus zocht hij een productontwikkelaar met goede technische kennis, en ging aan de slag.

Voorbeeld: haarklem

Resultaat is de Clipon: een waterfles die je op een stang klemt als een wasknijper, met twee compartimenten die aan elkaar vastzitten met een veer. “Ik ging naar de productontwikkelaar met een haarklem, en vroeg hem om een fles te maken die net zo makkelijk te klemmen was als een haarklem op een fiets. We hebben allerlei ontwerpen geprobeerd, maar uiteindelijk kwamen we terug bij de basis: zo simpel moest het worden.”

Het ontwerp is nu klaar en het eerste prototype getest. Nu probeert Kollen 80.000 euro crowdfunding op te halen via Kickstarter, zodat hij mallen kan laten maken en de productie op kan starten. “We zitten, drie dagen na de lancering, net over de 2.000 euro. We krijgen bestellingen van over de hele wereld: Japan, Nigeria, Saoedi-Arabië. Dat is heel leuk om te zien”, vertelt hij. We zien dat veel mensen de Clipon mooi vinden die op designfietsen rijden. Die vinden een bidon op hun fiets monteren heel lelijk, dat doet af aan het design.”

Leuke bijkomstigheid: in de testfase bleek dat de fles ook handig is op andere plekken, zoals kinderwagens, golfkarretjes en de reling van een boot.