Nederlands kampioene wielrennen valt vrouwensnelheidsrecord aan: 122 km/u

vrouwensnelheidsrecordIris Slappendel, Nederlands kampioene op de weg 2014, zal in september samen met Aniek Rooderkerken het vrouwensnelheidsrecord fietsen aanvallen in de Nevadawoestijn. Dit wereldrecord staat momenteel op 122 km/u. Dat heeft het Human Power Team van de TU Delft en de VU Amsterdam bekendgemaakt op social media.

Sterk koppel
Slappendel en Rooderkerken werden uit een poel van 35 kandidaten geselecteerd. Dat gebeurde o.a. door intensieve simulaties van de recordpoging op de VU Amsterdam. Rooderkerken: “Het is nog steeds onwerkelijk. Zeker samen met Iris Slappendel, toch niet de minste naam!” Slappendel stopte eerder dit jaar als professioneel wielrenster en ziet dit project als een mooie uitdaging voor 2017.

Hightech aerodynamische ligfiets
vrouwensnelheidsrecordIn 2013 brak het Human Power Team al het record bij de mannen, 133,78 km/u. Deze snelheid is behaald met een hightech aerodynamische ligfiets, ontwikkeld door studenten van de TU Delft. Momenteel richten zij zich op het vrouwenrecord, teammanager Emiel de Boer: “Nederland is een echt fietsland waar vrouwen op internationaal niveau tot de top behoren. Dat willen we in september ook aan de rest van de wereld laten zien.” Voor de rensters staat een uitdagend jaar te wachten. Om te beginnen moeten ze leren ligfietsen. “De rensters moeten niet alleen hard kunnen trappen, ook hun techniek moet perfect zijn. Daar gaan we het komende jaar hard aan werken”, aldus student Bewegingswetenschappen Iris Siemons.

World Human Powered Speed Challenge
In september reist het team af naar de woestijn van Nevada (VS), waar jaarlijks teams van over de hele wereld zich verzamelen voor de World Human Powered Speed Challenge. Hier kunnen mens en machine acht kilometer lang rechtuit en vlak versnellen, waarna de uiteindelijke snelheid gemeten wordt over een 200 meter lange trajectcontrole. Het huidige vrouwenrecord is sinds 2010 met 121,81 km/u in handen van de Franse Barbara Buatois.