Ook Huyser ontkomt niet aan faillissement

Ook Huyser ontkomt niet aan faillissement

Na jaren van groei en succes is het doek gevallen voor Huyser, het bekende Nederlandse e-bikemerk. Op 12 november 2024 is Huijser & Smit B.V. failliet verklaard. Dit nieuws komt na een lange periode van uitdagingen, waaronder een tegenvallende markt en problemen met leveranciers. Het faillissement werd gisteren uitgesproken door de rechtbank in Rotterdam. Vandaag zijn de dealers geïnformeerd over het definitieve einde van het merk.

Tegenvallende Markt en Leveranciersproblemen

Huyser had te maken met een combinatie van factoren die leidden tot de ondergang. De e-bikemarkt, die tijdens de coronapandemie bloeide, kreeg daarna te maken met een terugval. Veel merken hebben moeite gehad om de plotselinge daling in de verkoop te overleven. Dit was ook het geval voor Huyser. Daarnaast waren er ernstige problemen met een Chinese leverancier. De contracten werden niet nagekomen, wat leidde tot vertragingen bij de productie.

Deze productieproblemen hadden ook te maken met het assemblagebedrijf in Slowakije. Dit bedrijf werd door de Chinese leverancier aangewezen om de fietsen in elkaar te zetten. Huyser had hier formeel geen invloed op. Toch had het een directe impact op de beschikbaarheid van hun fietsen. Het vertrouwen van dealers en klanten werd hierdoor beschadigd. Deze situatie maakte het moeilijk om het merk overeind te houden.

Gevolgen van de WHOA-procedure

Om een faillissement te voorkomen, probeerde Huyser gebruik te maken van een WHOA-procedure. Dit is een juridische procedure waarmee bedrijven hun schulden kunnen herstructureren. Helaas mislukte deze poging. De kosten bleven stijgen, mede door de investering in hun nieuwbouwlocatie in Moordrecht. Ook de algehele marktverslechtering na de coronajaren maakte het onmogelijk om een doorstart te realiseren. Al deze factoren samen zorgden voor een onhoudbare situatie.

Peter Smit, mede-oprichter van het bedrijf, had zijn managementovereenkomst in juni 2024 al opgezegd. Hij was al enige tijd in gesprek om zijn betrokkenheid af te bouwen. De opzegtermijn van zes maanden kon niet worden verkort. Dit zorgde ervoor dat het merk steeds meer zonder zijn leiderschap verder moest. Dealers merkten dat het rommelde bij Huyser, vooral toen Smit minder zichtbaar werd.

Oorsprong van Huyser: Van Huismerk tot Succesvol E-bikemerk

Huyser begon in 2017 als een huismerk van Peter Smit Tweewielers. Het eerste verkoopjaar, 2018, bracht al direct succes. Wat begon als een kleinschalig project, groeide snel uit tot een serieuze speler in de Benelux-markt. Het idee was om een merk op te bouwen dat speciaal gericht was op dealers. Huyser wilde e-bikes aanbieden die dealers zelf graag zouden verkopen. Dit concept van ‘van dealers voor dealers’ sloeg goed aan.

Peter Smit combineerde lange tijd zijn werkzaamheden voor Huyser met zijn eigen winkel. Maar de groei van het merk maakte dit steeds lastiger. Daarom besloot hij zijn winkel in 2022 te verkopen. Vanaf dat moment was hij volledig gefocust op het e-bikemerk. Het merk bleef zich uitbreiden en in 2022 gingen ze een samenwerking aan met de Belgische distributeur Cyklab. Dit zorgde ervoor dat Huyser ook in België een stevige voet aan de grond kreeg.

Problemen Hopen Zich op – Huyser faillissement.

Ondanks het succes had Huyser ook te maken met praktische uitdagingen. De locatie in Berkel en Rodenrijs werd te klein. Daarom keken ze uit naar een nieuwe, grotere locatie. Eind 2022 vonden ze die in Moordrecht. Hier bouwden ze een nieuwe, moderne faciliteit om hun werkzaamheden verder uit te breiden. Maar deze investering kwam op een slecht moment. De markt was inmiddels aan het krimpen en de kosten stegen snel.

Het was geen geheim in de branche dat Huyser problemen had. Vooral de laatste weken werd duidelijk dat het niet goed ging. Dealers merkten dat Peter Smit steeds minder betrokken was. De financiële problemen stapelden zich op en de mislukte WHOA-procedure maakte het nog erger. Het faillissement werd onvermijdelijk. Op 12 november werd de uitspraak gedaan, en mr. Amos Kroll van Wille Donker Advocaten werd benoemd als curator.

Dealers Vandaag Geïnformeerd – Huyser faillissement.

Vandaag zijn de dealers van Huyser geïnformeerd over het faillissement. In een brief gaf het bedrijf aan dat ze met spijt afscheid nemen van hun partners. “Ondanks alle inspanningen om onze activiteiten voort te zetten, hebben de problemen met onze Chinese leverancier ons in deze positie gebracht,” schrijft Huyser. Ze bedanken hun dealers voor de samenwerking in de afgelopen jaren. Tegelijkertijd betreuren ze de ongemakken die het faillissement kan veroorzaken.

Dit nieuws komt hard aan bij de dealers die jarenlang met Huyser hebben gewerkt. Het merk had een solide reputatie opgebouwd en stond bekend om de kwaliteit van hun e-bikes. Dealers die onlangs nog Huyser-fietsen hebben verkocht, moeten nu nadenken over hoe ze hun klanten kunnen ondersteunen.

Toekomst van Huyser Fietsen Onzeker

De toekomst van Huyser-fietsen is op dit moment onzeker. De curator zal de komende weken bekijken of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart of een overname. Dit zou goed nieuws kunnen zijn voor de dealers en klanten die afhankelijk zijn van Huyser-producten. Maar de kans blijft bestaan dat het merk helemaal verdwijnt. Dit zou een groot verlies betekenen voor de Nederlandse e-bike markt.

Ondanks de situatie blijft het merk in de herinnering van veel mensen. Huyser heeft bijgedragen aan de groei van e-bikes in Nederland en daarbuiten. Het is een reminder van hoe snel de markt kan veranderen. Wat vandaag een bloeiend merk is, kan morgen al worstelen om te overleven.

Advertentie 2

Laatste nieuws

Minister Madlener zet in op meer helmgebruik onder fietsers
Minister Madlener zet in op...
Een ambitieus plan om fietsveiligheid te verbeteren met Denemarken als voorbeeld. Een helm dragen op de fiets is in Nederland…
Keuzehulp fietshelm kopen: Waar moet je op letten?
Keuzehulp fietshelm kopen: Waar moet...
Een fietshelm kopen lijkt eenvoudig, maar er zijn belangrijke punten om rekening mee te houden. Van bescherming tot pasvorm en…
RAI Vereniging Introduceert Keurmerk voor Veilige E-Bikes
RAI Vereniging Introduceert Keurmerk voor...
Veilige e-bikes keurmerk – RAI Vereniging werkt samen met overheid en industrie om veiligheid en betrouwbaarheid van e-bikes te waarborgen.…

Laatste nieuws

Nieuwsbrief abonneer nu.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste berichten? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief.

Fietsroutes: