Op fietsvakantie met een e-bike

Fietsvakantie

Uit onderzoek van Fietsplatform Nederland is gebleken dat steeds meer mensen tijdens hun vakantie in eigen land fietsen. Ruim acht miljoen mensen stappen wel eens op de fiets, terwijl het bij ruim twee miljoen mensen zelfs om een complete fietsvakantie gaat. Hoewel misschien het vooroordeel bestaat dat dit alleen maar ouderen zijn, blijkt de populariteit binnen alle leeftijdscategorieën toe te nemen. En dat is ook niet gek, want Nederland heeft genoeg mooie plekken om te ontdekken, de beweging is gezond en fietsen is duurzaam. De groeiende populariteit van fietsvakanties zou ook deels te danken kunnen zijn aan de opkomst van de e-bike. Maar waar moet je allemaal aan denken als je op fietsvakantie met een e-bike gaat?

Toenemend aantal e-bikes

Ons land telt maar liefst bijna 23 miljoen fietsen. Ongeveer tien procent hiervan is elektrisch. Mensen gebruiken e-bikes voor van alles: om de kinderen mee naar school of de opvang brengen (elektrische mamafietsen of bakfietsen), om te sporten (elektrische mountainbikes) of voor woon-werkverkeer. Maar ook bij de elektrische fietsen blijven stads- en toerfietsen het meest populair. Sommige van deze e-bikes zijn ook prima geschikt voor een fietsvakantie. Maar waar moet je dan op letten?

Geschikte e-bikes voor een fietsvakantie

Het is soms lastig te beoordelen welk product ‘het beste’ is. Vaak spelen persoonlijke voorkeuren een (subjectieve) rol waardoor het beste voor de ene persoon iets heel anders is dan voor iemand anders. Hoewel dit ook zeker bij fietsen het geval is (denk aan de favoriete zithouding) kun je fietsen ook op objectieve punten beoordelen.

De Consumentenbond beoordeelt bijvoorbeeld in 2023 zowel de Cube Supreme Hybrid SLX 625, als de Dutch ID Phantom 75 625Wh en de Kalkhoff Image 5.B Excite+ Blx 625Wh als beste e-bike. Hierbij hebben ze onder meer gekeken naar acculading, elektrische ondersteuning en kracht. Deze fietsen bieden allen ook een goede ondersteuning op heuvelachtig terrein (fijn als je in Limburg, de Ardennen of bijvoorbeeld de Eiffel gaat fietsen) en een grote actieradius.

Tips voor een fietsvakantie met een e-bike

Comfortabele kleding en schoenen zijn altijd belangrijk, ongeacht het type fiets waarmee je op pad gaat. Net zoals het meenemen van regenkleding, zonnebrand, voldoende water en wat te eten. Let bij een fietsvakantie met een E bike daarnaast ook op de volgende zaken.

  • Houd bij het plannen van routes rekening met je actieradius;
  • Onthoud dat je actieradius minder wordt bij zeer heuvelachtig terrein en veel bagage;
  • Let bij accommodaties op plekken waar je je e-bike veilig kunt stallen en de mogelijkheid om de batterij op te laden; en
  • Denk na over hoe je de fiets op plaats van bestemming krijgt, bijvoorbeeld op een fietsendrager op een auto of met de trein.

Een hele fijne fietsvakantie gewenst!