TNO presenteert nieuwe versie van de intelligente fiets.

tnoEen fiets die de berijder waarschuwt voor gevaarlijke situaties. TNO ontwikkelde een prototype. De vraag is of de industrie de daarin verwerkte ideeën gaat overnemen.

Aan de TNO-fiets wordt al een paar jaar gewerkt. Dezer dagen verscheen de nieuwste versie. De fiets kan gevaren detecteren met een radar aan de voorkant en achteropkomend verkeer waarnemen via een camera achterop de fiets. De software berekent razendsnel of er gevaar dreigt en geeft een trilsignaal via de handvaten bij gevaar van voren, of via het zadel bij gevaar van achteren.

De fiets is ontwikkeld met onder meer Roessingh Research & Development. De provincies Noord-Brabant, Utrecht en Limburg investeerden mee in het project naast IenM.

 

De huidige slimme fiets kan overigens nog slimmer worden. Vorige jaar liet TNO al een fiets zien de communiceert met geïnstrumenteerde auto’s en apparatuur aan de wegkant. Ook wordt gewerkt aan een koppeling met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Het doel is de fietser zo naar een route te sturen waar bijvoorbeeld als het glad is, gestrooid wordt of waar relatief weinig verkeer is.

Maar voorlopig onderzoekt TNO de mogelijkheden om het huidige prototype van de intelligente fiets verder te laten concretiseren, produceren en op de markt brengen door producenten en fabrikanten.

 

Bron : Verkeersnet