Wereldfietsbeurs, 2 april in Bussum

wereldfietserDe hele wereld op de fiets in Het Gooi. Op de Wereldfietsbeurs in Bussum nemen fietsende globetrotters de bezoekers mee naar alle uithoeken van onze aardbol. Ben je op zoek naar een leuke bestemming, of heb je praktische vragen over materialen? Op de Wereldfietsbeurs krijg je antwoord op vragen als: Is het in Spanje erg zwaar, of is het in Thailand veilig fietsen? Welke fiets is voor mij het meest geschikt? Wat mag ik niet vergeten? Doorgewinterde cracks en bedeesde beginners ontmoeten elkaar in een gemoedelijke mix.

De beurs vindt plaats in Opleidingsbedrijf, Parallelweg 1, Bussum, pal naast treinstation Naarden-Bussum, aan de overzijde van de sporen.
Tijden: 10:00 – 17:00 uur,
Toegang: € 5, -. Leden van de Wereldfietser en de Vlaamse Vakantiefietser betalen slechts € 3, – op vertoon van het ledenpasje.

Wat tref je op de Wereldfietsbeurs?

  • Lezingen
  • Praktische workshops
  • Fietsers informeren fietsers
  • Fietsenzaken, reisbureaus en buitensport
  • Kantine

Lezingenprogramma in de grote zaal.

De Wereldfietsbeurs heeft dit jaar een spectaculair programma met een hoog gehalte aan avontuur in Azië, Noord- Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en bijzondere landen in Europa.

10.15 uur, Henriette Kok, Zuid-Korea.

Laat je verrassen door te gaan fietsen in Zuid-Korea: fietsen over merendeels rustige wegen, over fietspaden en door verstilde valleien. Bezoek prachtige nationale parken en bijzondere tempels. Geniet aan de kust van de stranden en onderweg van de vele vissershavens. Maak kennis met een eeuwenoude cultuur die aan een roemrijk verleden herinnert.

11 uur, Karin Troch, Bolivia, het einddoel.

Na ruim 2 jaar op de fiets gezeten te hebben en een dikke 25.000 km in onze benen zijn we bij ons einddoel, Bolivia. Het land waar de bolhoedjes, de uitgestrekte hoogvlaktes, corals, wildkamperen, en nog veel meer ons dagelijks beeld gaan bepalen. Wat hebben wij genoten van onze 3 maanden Bolivia. Nieuwsgierig geworden? Kom naar mijn lezing waar dit geweldige fietsland voor de avontuurlijke fietser van veel kanten belicht gaat worden.

12 uur, Wendy en Marten Zeckendorf, Gastvrijheid in Kroatië, Montenegro, Kosovo en Albanië.

Deze lezing zal gaan ­over onze fietstocht ­van vorige zomer, ­die startte in het toeristische Dubrovnik,­ via de Kroatische ku­st van de Adriatische­ zee, dwars door de g­roene binnenlanden va­n Montenegro, een stu­kje door het gastvrij­e Kosovo, om te eindi­gen in de bergen en d­e hitte van het rauwe­ Albanië.

13 uur, Erik van den Boom, Spanje en Portugal: van de Pyreneeën naar Lissabon.

Fietsfotograaf Erik van den Boom (www.bikelike.nl) gaf vorig jaar tijdens de Wereldfietsbeurs een lezing over de Via de la Plata (de Zilverroute). Dit jaar komt Erik met een andere Spanje-route van Paul Benjaminse aan de beurt: de Ruta Iberica. Van de Pyreneeën naar Lissabon. Spanje was nieuw voor hem, Portugal een oude liefde.

14 uur, Gerrit Pleijter, Ethiopië.

Ik hoor mijn moeder vanuit de sterrenhemel al zeggen: ‘jonge, wa muj doar dan toch in da vreemde en verre loand? Blief toch tuus’. Fijn mam. Is een beetje mosterd na de maaltijd. En eerlijk gezegd heb ik aan een dergelijk moederlijk advies vrij weinig op dit moment. Ik ben er nu eenmaal toch al.
Want ja, daar staat zoetje lieve Gerritje dan. Om 4 uur ’s nachts. In een stik verlaten aankomsthal. In Addis Ababa. Ethiopië. Met een plan om 7 weken te gaan fietsen. Met een ideeën hoofd vol om het land te verkennen. Om mensen te ontmoeten. Fijne landschappen te zien. En de trappers tenminste 2500 kilometer rond te malen. Dat is de bedoeling……

15 uur, Thomas van Velthoven, Noord-Amerika: Great Divide

De Great Divide fietsen leek voor ons altijd een verre droom maar… dromen zijn er om waar te maken. De eerste stap was drie maanden onbetaald verlof regelen en de tweede gewoon gaan. Met veel gretigheid begonnen we vanuit Calgary aan de ‘langste mountainbike route ter wereld’.Wij beleefden wildernis zoals we dat in West-Europa niet kennen. Beren, gescheurde banden en de kou van 3000 meter hoogte hebben we getrotseerd. We hebben enorm genoten van de vrijheid, kampvuren bij de tent, de rust van de Rockies en de autoloze paden en delen graag onze verhalen en plaatjes met een ieder die er oren naar heeft.

16 uur, Hans Metz, Hoe gaat het nu in Oekraïne?

Over Oekraïne is de afgelopen tijd in Nederland veel te doen geweest. Het is er corrupt, arm, een land in oorlog. Een revolutie die de dictator deed vluchten. Hoe ziet het land eruit, en wat vinden de mensen?

Overige zalen

In drie andere zalen en zaaltjes is een gevarieerd programma aan lezingen en workshops met onder andere:
*Fietstechniek
*Fotografie tijdens een fietsreis
*GPS voor beginners en gevorderden
*Navigatie via je smartphone
*Op fietsreis met kleine kinderen
*Hoe bereid je een lange reis voor?
*Schrijftips voor blogs en reisverhalen
*EHBO op fietsreis
*Voor het eerst op fietsreis

Fietsers informeren fietsers

Ruim 50 ervaren fietsers geven vanachter een tafeltje informatie over fietsen in hun favoriet land(en) met hun fotoboeken, kaarten en laptop. Hier doe je een schat aan informatie op.

Bikepacking

Op een ATB een meerdaagse tocht maken over singletracks door regelmatig hoog struikgewas. Gewone fietstassen blijven regelmatig hangen. Ervaren ATB-ers hebben echter een oplossing: bikepacking. Dit is bagage compact op een ATB bevestigen zonder risico van blijven haken. Onze ATB-reizigers staan met een standje met hun bepakte fietsen en geven ook workshops.

Fietsenzaken, reisbureaus en buitensport

Op de Wereldfietsbeurs zijn een aantal specialisten die zich richten op fietsreizigers. Een interessante mogelijkheid om een gesprek te voeren met diverse bedrijven en zelf een vergelijking te maken.

Kantine

In de kantine kunnen de beursbezoekers tussen andere fietsenthousiasten bij een koffie of thee even bijpraten over alle ervaringen die je op de beursvloer, of tijdens een van de lezingen hebt opgedaan

De Wereldfietser

De Wereldfietser is een vereniging voor fietsreizigers. De vereniging heeft ruim 3000 leden. Belangrijkste doelen zijn contacten leggen tussen fietsreizigers en het uitwisselen van informatie.

www.wereldfietser.nl