Afwerking van het frame

Afwerking van het frame.

Een goede afwerking van het frame is zeer bepalend voor het uiterlijk en kwaliteit van het frame. Waar op gelet moet worden is de afwerking van de lak, de afwerking van de verbindingen, de achterpatten en nokjes op het frame. Hoe mooier de las naden zijn afgewerkt hoe hoogwaardiger het frame is.

Nokjes op het frame

Op het frame zijn een groot aantal nokjes aanwezig voor bijvoorbeeld de kabelgeleiders, bevestiging spatborden en bagagedragers, slot, bevestiging van een of twee bidonhouders en de bevestiging van de remmen. Bij de aankoop is het van belang dat de juiste nokken aanwezig zijn voor het bevestigingen van extra accossoires die u op de fiets wilt hebben.

Achterpatten

afwerking van het frameDe achternokken zijn op goedkope fietsen meestal gemaakt van plaatstaal. Op duurdere fietsen zijn ze gesmeed of gegoten. Op de traditionele hollandse fiets werden de achterpatten gemaakt door de liggende achtervork plat te slaan en daar een gleuf in te stansen. Hieraan werd een plaatje gelast waar de staande achtervork aan wordt geschroefd. Deze constructie wordt tegenwoordig bijna niet meer toegepast. Een nieuwe ontwikkeling is de achterpat met vervangbaar derailleuroog op sportieve fietsen van aluminium of carbon. Wanneer het oog krom is doordat de derailleur of ketting tussen het achterwiel is geslagen, kan deze simpel vervangen worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *