Asymmetrische velg.

asymmetrische velg

Asymmetrische velgen zijn een opmerkelijke innovatie in de wereld van fietsonderdelen en hebben de manier waarop we naar wielbouw en fietsprestaties kijken veranderd. Deze velgen, speciaal ontworpen voor achterwielen met derailleurversnellingen en voorwielen met schijfremmen. Bieden een aantal voordelen voor fietsers van elk niveau. In dit uitgebreide overzicht duiken we dieper in op deze velgen en begrijpen we hoe ze de fietssport naar een hoger niveau tillen.

Het Ontstaan.

Traditionele fietsvelgen hebben spaakgaten die in het midden zijn geboord om de spaken in een rechte lijn te positioneren. Hoewel dit voor veel toepassingen goed werkt, ontstonden er problemen bij achterwielen met derailleurversnellingen en voorwielen met schijfremmen. In deze configuraties was het moeilijk om de juiste spakenspanning en -hoek te bereiken, wat resulteerde in minder efficiënte wielbouw en suboptimale prestaties.

Asymmetrische velgen kwamen als een oplossing voor deze problemen. Deze velgen hebben spaakgaten die niet in het midden zijn geplaatst, maar enigszins naar links of rechts verschoven zijn, afhankelijk van of ze bedoeld zijn voor het voorwiel of het achterwiel. Hierdoor kunnen de spaken schuiner geplaatst worden, waardoor de krachten gelijkmatiger worden verdeeld tussen de rechter- en linkerzijde van het wiel. Dit zorgt voor een sterker, stabieler en duurzamer wiel.

Voordelen.

Asymmetrische velgen bieden talloze voordelen voor fietsers:

Verbeterde Stijfheid.
 Dankzij de schuinere spaken kunnen asymmetrische velgen de zijwaartse stijfheid van het wiel vergroten. Dit vertaalt zich in een betere krachtoverbrenging en minder velgflex, vooral tijdens het trappen.

Optimale Spaakspanning.
Asymmetrische velgen maken een meer gebalanceerde spaakspanning mogelijk, wat de levensduur van het wiel verlengt en de betrouwbaarheid verbetert.

Betere Krachtverdeling.
 De velgen verdelen de krachten gelijkmatiger over het gehele wiel, wat resulteert in minder stress en slijtage aan specifieke delen van het wiel.

Minder Onbalans.
Asymmetrische velgen verminderen de onbalans die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van derailleurs of schijfremmen. Dit zorgt voor een soepelere en stabielere rit.

Optimale Schijfremprestaties.
Voorwielen met asymmetrische velgen zijn specifiek ontworpen om schijfremmen te ondersteunen. Ze zorgen voor een nauwkeurige uitlijning van de remklauwen en schijven, waardoor je kunt genieten van consistente en krachtige remprestaties.

Toepassingen .

Asymmetrische velgen worden vaak gebruikt in disciplines zoals wegwielrennen, mountainbiken en cyclocross, waar optimale prestaties en duurzaamheid cruciaal zijn. Wielrenners en fietsers die op zoek zijn naar verbeteringen in hun fietssysteem zullen profiteren van de voordelen van asymmetrische velgen. Bovendien zijn ze compatibel met verschillende soorten banden en remsystemen, waardoor ze veelzijdig inzetbaar zijn.

Wieltechnologie.

Asymmetrische velgen vertegenwoordigen een spannende stap voorwaarts in wieltechnologie, waardoor fietsers kunnen genieten van verbeterde prestaties, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Of je nu een fanatieke wegrenner, een avontuurlijke mountainbiker of een veeleisende cyclocrosser bent, asymmetrische velgen kunnen een waardevolle upgrade zijn voor je fiets. Door de gelijkmatige krachtverdeling, verbeterde stijfheid en optimale spaakspanning kunnen deze velgen je fietservaring naar een hoger niveau tillen. Overweeg om over te stappen op asymmetrische velgen en ontdek zelf het verschil dat ze kunnen maken tijdens je ritten op de weg of in het terrein

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *