De fietshelm.

De Fietshelm

Een fietshelm is bittere noodzaak voor de veiligheid van een fietser die met meer dan gemiddelde snelheid fietst. Een goede fietshelm kan ernstig hoofdletsel voorkomen. Bij ongelukken met fietsen is juist het hoofd extra kwetsbaar. Gelukkig raakt een fietshelm bij sportieve fietsers steeds meer ingeburgerd.

Goedgekeurde fietshelmen lijken allemaal sterk op elkaar. Ze hebben ongeveer dezelfde constructie en zijn gemaakt van schokabsorberend polystyreenschuim. Het belangrijkste is dat de helm goedgekeurd is door de ANSI (American National Standard Institute) of de Snell Memorial foundation. De testnormen van de Snell zijn strenger dan de normen van de ANSI. Helmen verschillen wel van styling. Sommige helmen hebben een lichte druppelvorm. Veel snelheidsvoordeel zal dit niet opleveren maar het ziet er wel erg snel uit. Professionals rijden tijdritten met speciale aërodynamische tijdrithelmen. Deze helmen leveren wel snelheidswinst op, maar zijn niet geschikt als goede Valhelm.

De keuze fietshelm

Bij de keuze van een goedgekeurde helm is vooral de pasvorm van belang. Een fietshelm past goed als deze overal gelijkmatig op het hoofd aansluit zonder pijnlijke drukvlakken te veroorzaken. Als de helm op het hoofd staat mag hij niet kunnen schuiven. De meeste fabrikanten bieden modellen aan in de maten S, M en L. Eventueel kan de helm passend gemaakt worden door losse vulstukken in de helm te plaatsen. Ga in ieder geval een groot aantal modellen passen, zodat je goed de verschillen in pasvorm kan voelen. Zet de helm stevig vast met een vierpuntgesp, inclusief banden voor en achter de oren, die onder de kin wordt vastgeklikt. Zorg ervoor dat de gesp zo strak wordt vastgezet dat de helm nog ongeveer een centimeter opgetild kan worden.

Een helm is na een valpartij kapot. De helm absorbeert de valenergie door zichzelf te vernietigen. Na een valpartij moet een helm dan ook altijd vervangen worden.

Veel professionele wielrenners hebben een hekel aan een helm omdat het hoofd niet meer goed gekoeld Wordt. Fietshelmen hebben echter voldoende ventilatiekanalen om het hoofd bij een redelijke snelheid te koelen. Alleen tijdens het klimmen kan het hoofd door de grote inspanning en lage snelheid onaangenaam warm worden. Een warm hoofd heeft echter geen enkel nadelig effect op de sportieve prestatie. Er zijn geen objectieve redenen om geen helm op te zetten. Een goede fietshelm kan je leven redden.

Helmen voor mountainbikers kunnen voorzien worden van een helmklep. Een helmklep is een handige zonwering.