Fietsstad-verkiezing verandert van opzet

Alle gemeenten doen mee in benchmark van Fietsersbond

De Fietsersbond gaat zijn verkiezing van Fietsstad aanpassen. Belangrijkste wijzigingen zijn dat alle Nederlandse gemeenten voortaan kans maken op de titel, en dat het publiek een belangrijke stem krijgt in de verkiezing.

Vragenlijst
Met de oproep “Heb jij de wind in de rug? Laat je stem horen” gaat de vernieuwde Fietsstad-verkiezing op 1 maart 2017 van start met een vragenlijst voor alle Nederlandse fietsers. Hierin vraagt de Fietsersbond hen hoe zij het fietsen in hun gemeente ervaren. Deze vragenlijst is tot 1 juni door iedereen in te vullen en wordt door Fietsersbond-afdelingen in het hele land online en offline aan fietsers aangeboden. Ook gemeenten kunnen actief oproepen om de vragenlijst in te vullen, want alleen met voldoende respondenten dingt de gemeente mee naar de titel.

Naast deze vragenlijst verzamelt de Fietsersbond ook objectieve data, onder meer over stedelijke dichtheid, omrijdfactoren en soorten infrastructuur. Met al deze informatie wordt een lijst met de best scorende gemeenten samengesteld. Vijf van de best scorende gemeenten zullen worden voorgedragen voor de titel Fietsstad 2018, die zal worden toegewezen door een onafhankelijke jury.

Vergelijking
De nieuwe opzet van de Fietsstad-verkiezing biedt volgens programmacoördinator Jaap Kamminga meer aanknopingspunten om een goede keuze te maken. “Alle gemeenten doen mee, waardoor we misschien wel verborgen parels ontdekken. Doordat we zoveel data verzamelen kunnen we daarnaast ook kijken naar deelklassementen. Kleine gemeenten bijvoorbeeld, of rondom fietsparkeren. Zo krijgen we echt een goed beeld van de stand van zaken in Nederland Fietsland.”

Vanaf 1 maart kunnen fietsers de vragenlijst invullen. Gemeenten die hun inwoners willen oproepen om mee te doen kunnen de toolkit aanvragen via fietsstad@fietsersbond.nl.

Voor meer informatie neemt u contact op met Jaap Kamminga, programmacoördinator Fietsstad: 030-2918166.