Hoe je voorkomt dat je fiets wordt gestolen

Hoe je voorkomt dat je fiets wordt gestolen

De coronalockdown heeft de fietsenbusiness bepaald geen windeieren gelegd. Met name de verkoop van e-bikes vierde in deze periode hoogtij. Behalve de gewone consumenten is er echter nog een groep bij wie (elektrische) fietsen enorm in de smaak vallen: dieven! Criminelen worden steeds bedrevener in het stelen van fietsen. Om die reden geeft Fietsonline.com hieronder enkele nuttige tips om te voorkomen dat een wildvreemde er met jouw trouwe tweewieler vandoor gaat.

Zet je fiets dubbel op slot

Vrijwel iedere fiets beschikt standaard over een ringslot. Een degelijke basisbeveiliging, maar een doorgewinterde fietsendief is hier niet van onder de indruk. Als je dieven écht op afstand wil houden, raadt Fietsonline.com je aan om naast je ringslot nog een ander soort slot te gebruiken. Hierbij kun je denken aan een kettingslot of een kabelslot.

Bevestig je fiets aan een vast object

Maak je fiets te allen tijde vast aan een boom, lantaarnpaal, verankerd fietsenrek of een ander ‘vast’ voorwerp. Op deze manier zullen fietsendieven je fiets gauw voorbijlopen. Er is immers geen dief die een stalen paal uit de grond zal trekken om je fiets mee te kunnen nemen.

Maak je kettingslot niet vast aan het voorwiel

Sommige dieven zijn niet zo veeleisend en nemen ook genoegen met een incomplete fiets. Als je slechts je voorwiel vastmaakt aan een object kunnen criminelen ervoor kiezen het voorwiel los te draaien en de rest van de fiets mee te nemen. Een betere keus is dus om je kettingslot via het frame aan een vast voorwerp te bevestigen.

Maak gebruik van sloten van gehard staal met het ART-2 keurmerk

Hoogwaardig gehard staal maakt dat een slot zelfs met krachtig gereedschap nauwelijks kapot is te krijgen. Bovendien neemt het bewerken van zo’n slot veel tijd in beslag. Een dief zal bij een beveiliging van gehard staal dus wel twee keer nadenken alvorens hij een poging onderneemt.

Fietssloten die beschikken over het ART-2 keurmerk zijn onderworpen aan uitgebreide tests en hebben aangetoond goed bestand te zijn tegen slijtage. Het keurmerk heeft verder als voordeel dat je fiets tegen diefstal verzekerd kan worden. Veel verzekeringsmaatschappijen stellen een ART-2 keurmerk namelijk als voorwaarde voor het afsluiten van een verzekering. De mate van beveiliging van de ART keurmerken wordt aangegeven met 2, 3, 4 of 5 sterren. Een slot met 2 sterren is geschikt voor het beveiligen van fietsen.

Noteer je framenummer

Een minder voor de hand liggende, maar ó zo belangrijke tip is om je framenummer te noteren en goed te bewaren. Dit kan namelijk goed van pas komen als dieven het toch op je voertuig gemunt hebben. Het framenummer is uniek en zou je kunnen beschouwen als het identiteitsbewijs van een fiets. Mocht je tweewieler dus onverhoopt toch gestolen worden en je doet aangifte, dan kun je met dit serienummer aantonen dat het daadwerkelijk om jouw eigendom gaat.

Fietsonline.com, voor al je fietssloten en overige fietsaccessoires

Fietsonline.com is al ruim 15 jaar online actief in de verkoop van fietsen, fietsonderdelen en fietsaccessoires. Uiteraard beschikt de online fietsenwinkel ook over een zeer divers aanbod aan fietssloten. Ben jij op zoek naar een geschikt slot om je fiets mee te beveiligen of ben je geïnteresseerd in een ander product uit het uitgebreide assortiment? Neem dan gerust een kijkje op de website!