Strijd mee voor equal prize money UCI BMX Supercross.

uci bmx supercrossBMX: een snelle, jonge, spectaculaire maar ook keiharde sport. Niet direct een vrouwensport, zou je zeggen. Toch zijn er in Nederland en de rest van de wereld veel vrouwen die deze sport beoefenen. In 2012 verraste Laura Smulders Nederland door een bronzen medaille te halen in London. Een vervelend gegeven voor deze vrouwen en meisjes is dat zij bij races een stuk minder prijzengeld krijgen uitgekeerd dan hun mannelijke collega’s, waardoor zij meer moeite hebben zich volledig te richten op hun sport. Dit verschil in prijzengeld is normaal gesproken ook van toepassing tijdens de UCI BMX Supercross World Cup (7 & 8 mei op Papendal). Echter, de organisatie heeft zich deze kwestie aangetrokken en is een crowdfunding campagne gestart op wijzijnsport.nl om het ontbrekende prijzengeld bij elkaar te krijgen.

Evenals de mannen verdienen de vrouwen ons respect! Ook zij laten zich zonder enige vorm van angst lanceren van de acht meter heuvel en racen en jumpen vervolgens de track, waar een crash altijd op de loer ligt. Olympisch kampioene Mariana Pajon liep al op jonge leeftijd een ernstige blessure op, maar bereikte uiteindelijk toch de absolute top. Voormalig wereldkampioene en leider in het wereldbekerklassement Caroline Buchanan is niet alleen begaan met het lot van vrouwelijke elite rijdsters. Zij zette een programma op om jonge meisjes de kans te bieden de BMX-sport op hoog niveau te beoefenen: Buchanan Next Gen Scholarship.

De crowdfunding actie wordt uitgevoerd via de site wijzijnsport.nl en is terug te vinden onder ‘BMX Holland’. Wij Zijn Sport wil de kracht van sportfans beter benutten. Daarom zetten zij een crowdfunding community op die elke sportliefhebber de mogelijkheid biedt om topsporters of teams financieel te steunen, in ruil voor tegenprestaties met een grote fanwaarde. Wij zijn Sport biedt ondernemende topsporters en topsportteams de kans om hun sportieve dromen te realiseren. Olympisch of Paralympisch, individu of team, talent of topper. Met de begeleiding en het platform van Wij zijn Sport liggen er voor elke topsporter kansen voor de financiering van hun topsportcarrière.

BMX Holland organiseert op 7 en 8 mei al voor de zesde maal de UCI BMX Supercross World Cup op Sportcentrum Papendal. Deze wedstrijd is er één van vijf stops die wereldwijd verreden worden. De overige wereldbekers worden georganiseerd in Santiago del Estero (Argentinië), Manchester, Rockhill (USA) en Sarasota (USA). De wereldbekerwedstrijd op Papendal is één van de laatste kansen voor rijders om kwalificatiepunten voor de Spelen in Rio te verzamelen.