Tips voor het kopen van een mountainbike.

hardtailDus u wilt een nieuwe mountainbike kopen. De vooruitgang in materiaal, frame, en de ophanging betekenen dat er fietsen worden gemaakt voor zeer specifieke doeleinden, dus de keuze van welke fiets is niet langer alleen over kleur en grootte.

Begin met het vinden van een winkel met ervaren verkopers en die verschillende merken aan bieden. Wees bereid om vragen te stellen, zorg voor eerlijke antwoorden, en test zo veel fietsen en stijlen als mogelijk is voordat je koopt. Vergeet niet dat verschillende winkels meerdere niveaus van expertise hebben, dus vraag rond onder mountainbikers naar de beste winkels.

De eerste vraag.

De eerste vraag die een betrouwbare verkoper je moet vragen is: “Hoe en waar vind je het leuk om te rijden? ‘
Wees eerlijk, je antwoord is bepalend voor het type mountainbike die bij uw rijstijl past. Dit is geen tijd voor macho of over-overdrijven gedrag over wat uw capaciteiten zijn. Als je niet een klimmer bent, zeg dat dan. Als dalend u intimideert (of je hebt de neiging om al stuiterend onderaan te komen), zegt dat ook. Als u niet zeker weet wat u wilt, begin met het vertellen aan de verkoper, waar je favoriete tracks zijn en hoe snel je ze wilt rijden; dat is vaak genoeg informatie voor hen om aanbevelingen te doen.

Met dit in het achterhoofd, helpt het in ieder geval een beetje onderzoek vooraf te doen. En terwijl het zeker ingewikkelder dan het ooit was, als je geduldig bent en de juiste vragen stelt, kunt u een mountainbike kopen die klaar is om veel plezier aan te beleven.
Dus om de keuze gemakkelijker te maken, hier is een opsomming van de verschillende stijlen van mountainbikes die momenteel veel verkocht worden.

Als u een toevallige fietser bent.

En je bent er niet op uit om agressief te rijden of door technisch terrein te gaan, overweeg dan een hardtail.
Als je nog nooit op een mountainbike hebt gereden, dan is een hardtail [een fiets zonder achtervering] een goede start om te beginnen.
Ze zijn eenvoudig en stevig, en ook betaalbaar . In de stad, of op het fietspad, een entry level hardtail is meestal de eerste keuze voor de prijsbewuste of startende rijder.

Als u een strijdlustige fietser bent.

cross-countryEn je wilt als eerste de top van de klim of over de finish zijn, overweeg dan een cross-country (XC) fiets.
XC fietsen zijn licht van gewicht en benadrukken trapefficiëntie door veel veerweg waardoor ze de perfecte keuze is voor racers die willen klimmen of lange afstanden willen fietsen op maximale snelheid.
Maar bedenk wel, ze zijn minder vergevingsgezind als het gaat om bergafwaarts te gaan, dus je moet je route zorgvuldig uitkienen voordat je door uitdagend terrein gaat. XC fietsen zijn lichter en efficiënter, maar hebben vaak voor en achtervering met net genoeg speling om in staat te zijn om sneller te dalen – maar niet zo veel dat ze de snelheid en trapefficiëntie verliezen bij het klimmen.

Als je niet wilt racen.

Maar je wilt nog steeds een fiets die uitgebalanceerde prestaties biedt bij het klimmen en dalen, overweeg dan een trail fiets.
Deze full-suspension fietsen bieden meer vering dan XC fietsen, wat betekent dat ze meer vergevingsgezind zijn bij het afdalen over ruwe, rotsachtige paden. Maar ze hebben niet zo veel vering dat de fiets zwaar en traag aan voelt bij het klimmen. Trail fietsen zijn de meest veelzijdige mountainbikes in termen van prestaties bij bergop en bergaf gaan. Je kunt gemakkelijk naar de top fietsen en de meest uitdagende afdalingen doen.

Als u liever voor de adrenaline fietst.

En minder om de technische oefeningen, en het u niet kan schelen hoe lang het duurt om naar de top te fietsen, maar u wilt als eerste terug naar beneden te zijn, overweeg dan een Enduro fiets.
Enduro fietsen zijn voor het snelste en de eerste van de heuvel af zijn. Enduro bikes bieden meer vering dan cross-country en trail fietsen, maar ze zijn ook zwaarder. Je kunt nog steeds fietsen naar de top, maar het zal enige inspanning vergen. Echter, deze fietsen zijn in staat om de meest uitdagende afdalingen in stijl af te maken.

Houd in gedachten: Sommige bedrijven bieden “All-Mountainbike” fietsen met een beetje meer vering dan een trail, maar een beetje minder dan een Enduro fiets. Als dat het geval is met het merk dat u overweegt, vraag uw verkoper in welke categorie de fiets het meest valt.

Als de zwaartekracht je enige vriend is.

En je hebt een goed vervoermiddel om u naar de top van de berg te brengen, overweeg dan een downhill fiets.
Met meer veerweg dan mountainbikes van de andere categorieën , zijn downhill fietsen gemaakt om je zo snel mogelijk naar beneden te brengen, en absorberen alles wat je onderweg tegen komt – zoals een crossmotor zonder motor.
Maar voor de meeste fietsers is een downhill niet echt een praktische overweging omdat ze te zwaar en veerkrachtig zijn om ergens anders te berijden.

En wat voor banden?

Nu dat u een beter idee heeft van wat voor soort mountainbike u zoekt, ben je klaar om te praten over de wielgrootte.
De dagen van de 26″ MTB-band zijn gepasseerd – eerst door de 29″, daarna door de 27,5″, en nu zelfs de 27,5″+ (laten we zeggen, “27.5 plus”).
Elke maat heeft zijn eigen voordelen, maar betekent gewoon nog meer mogelijkheden om te kiezen.

Wat voor bandenmaat kiezen?

In sommige gevallen, heeft het merk de keuze voor u gemaakt, zoals een paar bedrijven (zoals Trek en Orbea) kiezen voor een bandformaat dat het beste past bij de omvang van de fiets (grotere maten zijn voorzien van 29″ wielen en kleinere maten zijn voorzien van een 27,5″ wiel).
Maar veel merken bieden identieke modellen met 29″, 27,5″ en 27,5″+ aan.
Een korte uitleg over elk type wiel:

  • 29″ banden: Deze bieden de beste trapefficiëntie, en hun groter formaat betekent dat ze sneller over ruw terrein te rollen.
    Dit maakt hen zeer geschikt voor klimmen en snelheid – een perfecte keuze voor XC fietsen. Ze zijn geweldig voor Trail fietsen, waarbij naar boven en naar beneden zijn even grote prioriteit heeft.
  • 27.5″ banden: Ze zijn ideaal voor agressiever rijden, dus zie je ze veel onder de All-Mountain, Enduro en Downhill fietsen.
    27.5″ wielen zijn stijver en sterker, zodat ze beter geschikt zijn voor fietsen met langere vering.
  • 27,5″+ banden. Je krijgt dezelfde rollende diameter van een 29″ band, maar in een extra breed pakket dat meer grip biedt en zweeft over obstakels en ruw paden (in het bijzonder wanneer deze wordt uitgevoerd bij lagere drukken).
    Ze zijn goed in bijna alles, ze voegen een ton van vertrouwen toe, zodanig dat je met de fiets tot steeds meer in staat bent.

Beter nog, een nieuwe industriestandaard voor achteras regelafstand en drivetrains maken het gemakkelijk voor bedrijven om frames compatibel te maken met 29″ en 27,5″+ banden – zonder in te boeten op weggedrag of aandrijflijn prestaties. Dus het kopen van een 27,5″+ fiets is als het kopen van twee fietsen voor de prijs van één.

[bol_product_links block_id=”bol_58b5bf9775cef_selected-products” products=”9200000039945854,9200000050905138,9200000039274149,9200000035605215,9200000038824283,9200000058699134″ name=”mountainbike” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”100%” show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]