Campagnolo.

campagnolo

Campagnolo, voluit Campagnolo S.r.l., is een vooraanstaande Italiaanse fabrikant van fietsonderdelen met zijn hoofdkantoor in Vicenza. Opgericht in 1933 door Tullio Campagnolo, heeft het bedrijf een langdurige reputatie opgebouwd als een van de meest prestigieuze en invloedrijke fabrikanten in de wereld van fietsonderdelen. Dit artikel verkent de geschiedenis, producten en invloed van Campagnolo, met de nadruk op de bijdragen aan de racefietsindustrie.

De oprichting en geschiedenis.

Het verhaal van Campagnolo begon in 1933, toen Tullio Campagnolo een visionair idee had dat de wereld van de fietsindustrie voorgoed zou veranderen. Tijdens een race in de Italiaanse Dolomieten merkte Campagnolo op dat traditionele wielmoeren bij koud weer lastig te bedienen waren. Dit leidde tot de uitvinding van de quick-release naven, een ingenieus mechanisme dat wielverwijdering en -installatie vereenvoudigde, zelfs onder de zwaarste omstandigheden. Het was deze innovatie die de basis legde voor Campagnolo’s toekomstige succes.

Na de introductie van de quick-release naven in 1933 heeft Campagnolo voortdurend geïnnoveerd en uitgebreid. Ze brachten producten op de markt die de normen van de fietsindustrie hebben veranderd en blijven innoveren om tegemoet te komen aan de behoeften van professionele wielrenners en fietsliefhebbers wereldwijd.

Producten.

Campagnolo produceert een breed scala aan fietsonderdelen die van cruciaal belang zijn voor racefietsen. Deze onderdelen omvatten:

  1. Naven of Wielassen: Campagnolo-naven staan bekend om hun kwaliteit en prestaties. Ze spelen een essentiële rol in de verbinding tussen het frame en de wielen.
  2. Cassette: De cassette is een reeks tandwielen op de achternaaf die de versnellingsmogelijkheden van een fiets bepaalt. Campagnolo-cassettes zijn ontworpen om soepel schakelen te garanderen.
  3. Ketting: De ketting is een cruciaal onderdeel dat de energie van de fietser overdraagt van het crankstel naar de cassette. Campagnolo-kettingen staan bekend om hun duurzaamheid en precisie.
  4. Derailleurs: Campagnolo-derailleurs zijn verantwoordelijk voor het soepel schakelen tussen versnellingen, wat van cruciaal belang is voor wielrenners tijdens wedstrijden.
  5. Crankstel: Het crankstel, dat de pedalen met de ketting verbindt, wordt met precisie vervaardigd om efficiëntie te maximaliseren.
  6. Trapas: Campagnolo produceert trapassen van hoogwaardige materialen, die essentieel zijn voor een soepele pedaalslag.
  7. Pedalen: Pedalen zijn een contactpunt tussen de fietser en de fiets, en Campagnolo biedt keuzemogelijkheden die voldoen aan de behoeften van verschillende rijstijlen.
  8. Remmen: De remmen van Campagnolo bieden uitstekende remkracht en precisie, cruciaal voor veiligheid tijdens afdalingen en wedstrijden.
  9. Rem/Versnellings-schakelaars (“Ergopower”): Staat bekend om zijn innovatieve Ergopower-schakelaars, die het mogelijk maken om te schakelen en te remmen zonder de handen van het stuur te halen.
  10. Balhoofdstel: Het balhoofdstel is een fundamenteel onderdeel dat het stuur met het frame verbindt. De balhoofdstellen bieden stabiliteit en betrouwbaarheid.

Dit is slechts een beknopt overzicht van hun uitgebreide assortiment. Voor een volledig overzicht van hun producten en diensten, nodig ik je uit om hun officiële website te bezoeken. Link hier onder aan de pagina.

Toewijding aan racefietsen

Campagnolo is gespecialiseerd in fietsonderdelen voor racefietsen. Ze hebben een sterke toewijding aan het voldoen aan de eisen van professionele wielrenners en hebben vele jaren samengewerkt met prominente wielerploegen. Hun producten worden vaak geassocieerd met topprestaties en overwinningen in prestigieuze wielerwedstrijden zoals de Tour de France en de Giro d’Italia.

Wielen en wielerkleding

Naast de kerncomponenten produceert ze ook hoogwaardige wielen voor racefietsen. Deze wielen zijn ontworpen met aandacht voor gewicht, aerodynamica en stijfheid om rijprestaties te verbeteren. Bovendien heeft Campagnolo een lijn van wielerkleding ontwikkeld die comfort en stijl combineert voor fietsers van alle niveaus.

Baanwielrennen en andere specialiteiten

Campagnolo richt zich niet alleen op wegwielrennen, maar biedt ook specifieke onderdelen voor baanwielrennen. Deze onderdelen, zoals wielnaven, crankstellen en balhoofdstellen, zijn ontworpen om te voldoen aan de unieke eisen van de baanrenners.

Concurrentie en invloed

Campagnolo en Shimano worden vaak gezien als de twee belangrijkste spelers in de wereld van fietsonderdelen. De concurrentie tussen deze twee giganten heeft geleid tot innovaties en geavanceerde technologieën die profiteren van wielrenners over de hele wereld. Beide merken hebben een loyale aanhang en dragen bij aan de diversiteit en keuze in de fietsindustrie.

Eind woord.

Campagnolo blijft een toonaangevende fabrikant van fietsonderdelen en een icoon in de wereld van het wielrennen. Hun voortdurende toewijding aan kwaliteit, prestaties en innovatie heeft hen geholpen om een indrukwekkend erfgoed op te bouwen in een industrie die draait om precisie en uithoudingsvermogen. Als een symbool van Italiaanse vakmanschap blijft Campagnolo de norm bepalen voor fietsonderdelen en blijft het de passie en vastberadenheid van wielrenners over de hele wereld voeden.

Website van https://www.campagnolo.com/nl-en/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *