High Speed E-bike naar bromfiets.

Door de verandering van de Nederlandse wetgeving veranderd de high speed E-bike van snorfiets norm naar de bromfiets norm.
Vanaf 1 januari 2017 moet dan het blauwe kenteken vervangen worden door een gele kenteken plaat.
De Nederlandse overheid verplicht dan de berijders van speed-pedelecs, ook wel bekend als S-EPAC’s, een helm te dragen die voldoet aan de NTA 8776 norm, dat de e-bike verzekerd is en nog meer verplichtingen waar aan u moet voldoen.
U vindt op deze pagina de meest gestelde vragen terug en wat u moet doen.

Heb ik een High speed E-bike (speed-pedalec)?

Een High speed E-bike (speed-pedelec) is een fiets voorzien van een elektrische hulpmotor die de berijder bij het trappen ondersteunt tot maximaal een snelheid van 45 km/h.
Volgens de nieuwe Europese Verordening betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (nr. 168/2013) valt deze High speed e-bike in dezelfde categorie als een bromfiets en moet dan een geel kenteken voeren.

Wat moet ik doen voor de gele kentekenplaatje?

Als het goed is niks? Als uw high speed e-bike met een blauwe snorfietskentekenplaat bij de RDW is geregistreerd, dan krijgt u in het voorjaar van 2017 een gele bromfietskentekenplaat en kentekenkaart van de RDW.
U krijgt tussen 1 januari en 1 februari 2017 eerst een brief van de RDW. Hierin wordt u geïnformeerd over de nieuwe regels en hoe het omwisselen van de blauwe snorfietskentekenplaat naar de gele bromfietskentekenplaat met kentekenkaart gaat gebeuren.

Voor wanneer moet de gele kentekenplaatje erop zitten?

Als u het kentekenplaatje heeft ontvangen moet u deze zo snel mogelijk op uw High speed e-bike plaatsen.
Dit bent u verplicht te doen en moet goed aan de achterkant van u fiets zichtbaar wezen.
Doet u dit niet kunt dan kunt u een boete verwachten van € 90.- per overtreding.
De uiterste verval datum tot wanneer u dit moet doen is 30 Juni 2017.

Wat te doen als u niks heeft ontvangen?

Heeft u vóór 1 maart 2017 geen informatie mogen ontvangen van de RDW, maar u heeft wel een speed-pedelec met blauwe snorfietskentekenplaat of zonder?
Dan moet u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de RDW.

Als uw speed-pedelec niet is geregistreerd (u heeft dus geen kentekenplaat en –kaart voor uw speed-pedelec) dan krijgt u geen brief van de RDW. U moet dan zelf contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de RDW (telefoonnummer: 0900 0739, 10 cent per minuut).

U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u vóór 1 juli 2017 een gele bromfietskentekenplaat heeft.

Zitten er kosten aan?

Het omwisselen van de kentekenplaat is kosteloos zo als wij begrepen hebben voor de High speed E-bike die geregistreerd staan. De High speed E-bike die nog geen kenteken hebben moeten gekeurd worden bij de RDW en dit zou wel kosten met zich mee brengen maar wij weten nog niet wat dit gaat kosten.

Heb ik een rijbewijs nodig?

Een simpel antwoord kunnen wij hier op geven, JA. U heeft minimaal een rijbewijs AM nodig.
U berijd namelijk vanaf 1 Januari 2017 een Bromfiets en valt ook vanaf dan onder de Bromfiets wetgeving, u heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden.
Heeft u een autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A)?
Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. hou er dan ook rekening mee dat als u zonder rijbewijs gaat rijden op een High speed E-bike dat u in overtreding van de wet bent en dat er een boete van € 360.- minimaal per overtreding op staat.

Moet ik de High speed E-bike verzekeren?

Ja, De High speed e-bike (speed pedelec) valt onder de regels van de bromfiets en hier heb je een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) voor nodig. Dit is zeker verplicht in de nieuwe regelgeving van de High speed e-bike. Verzekerd u uw E-bike niet, dan bent u in overtreding van de wet en staat er een boete van € 360.- op.

Moet ik een helm dragen?

Op de nieuwe wetgeving is inderdaad een helmplicht van toepassing met een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) of een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) te dragen. Over de helm met deze goedgekeurde norm hebben wij een apart artikel geschreven.
De link kunt u onderaan in dit artikel aan klikken.

Waar mag ik rijden?

Als bestuurder van een High speed E-bike moet u zich ook houden aan de regels voor bromfietsen. U mag dan:

  • 45 kilometer per uur op de rijbaan,
  • 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom
  • 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom.
  • u mag u niet bevinden op een fietspad dit is niet toegestaan.

 

Ons advies?

Eigenlijk heel simpel. Regel boven staande zaken goed voor 1 Juli 2017 dan zult u zonder problemen fijn van uw oude of misschien wel nieuwe High speed E-bike (speed pedelec) genieten? Heel veel rij plezier!