Hoe kies je een elektrische fiets?

Hoe kies je een elektrische fiets

Elektrische fietsen werden jaren terug enkel door oudere mensen gebruikt. Ze hadden dan ook een ietwat oubollig imago. Inmiddels is dat echter verleden tijd. Inmiddels val je juist op als je géén elektrische fiets rijdt. Geen wonder, want een elektrische fiets biedt ongelooflijk veel voordelen. Maar hoe kies je een elektrische fiets?

Zie jij het ook wel zitten om moeiteloos te fietsen? Nooit meer last te hebben van tegenwind? Probleemloos lange afstanden te kunnen fietsen? En je hierdoor veel makkelijker te verplaatsen? Misschien overweeg je zelfs wel om je auto voorgoed in te ruilen. Maar dan wil je natuurlijk wel weten waar je op moet letten.

Want, laten we eerlijk wezen, het aanbod is wel erg groot. Elektrische fietsen zijn in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar. Geen wonder dat je hierdoor soms wat overweldigd raakt. Ben jij op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Maar heb je geen idee waar je je zoektocht moet beginnen? In dit artikel zetten we de belangrijkste aankooptips op een rij.

Hoe vaak ga je de fiets gebruiken?

Allereerst is het belangrijk om de persoonlijke wensen op een rij te zetten. Bedenk goed hoe vaak je de fiets precies gaat gebruiken en om welke afstanden het gaat. Belangrijk is dat je moeiteloos heen en terug kunt fietsen, zonder dat het nodig is om tussentijds op te laden. Fiets je zeer lange afstanden? Bedenk dan goed of het op het werk bijvoorbeeld mogelijk is om de accu op te laden. Dit is bij een draagbare accu een stuk eenvoudiger.

Houd ook rekening met het gewicht van de fiets. Een elektrische fiets is over het algemeen een stuk zwaarder door de accu. Als je zelf niet al te groot bent of minder sterk bent, kan dit lastig zijn. Er zijn gelukkig ook elektrische fietsen die wat lichter zijn. Wel belangrijk om hier dan extra op te letten. Ook verstandig wanneer je op de fiets extra bagage of kinderen meeneemt. Dan wil je niet dat de fiets straks te zwaar wordt.

Maak altijd eerst een proefritje

De grootste fout die je kunt maken, is een fiets kopen zonder deze eerst te proberen. Elke fiets rijdt namelijk weer anders. Zeker als het om een elektrische fiets gaat. Je wil van tevoren weten hoe deze voelt. Of je je er wel prettig op voelt. Zeker omdat het besturingssysteem nogal kan verschillen. Zo treedt de ene accu in werking via een bewegingssensor, terwijl de ander op een krachtsensor gaat. Het gevoel is heel anders!

Vraag daarom altijd eerst een proefritje aan. Net als bij auto’s is het echt uitproberen welke voor jou het prettigst is. Een elektrische fiets is nou eenmaal een flinke investering, dus dan wil je wel zeker weten dat je de juiste beslissing maakt.

Budget

Logischerwijs speelt ook het budget een belangrijke rol bij de aankoop van een elektrische fiets. Liever geef je niet te veel uit. Nieuwe elektrische fietsen zijn te koop vanaf ongeveer 1200 euro. Dan heb je echter nog wel een simpel model. Houd er dus rekening mee dat je gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 euro kwijt bent aan een goede, nieuwe elektrische fiets. Zo kies je een elektrische fiets?