Nieuwe fiets ? Tips waar men op moet letten.

nieuwe fietsHet plezier van een nieuwe fiets.
Met het oog op de kleur, het chroom, de uitbreidingen en vernieuwingen moet men toch wennen aan het nieuwe vervoermiddel en ook op een aantal dingen letten die belangrijk zijn voor de eerste fietstrip.

Wat is er anders aan de nieuwe fiets ?

Belangrijkste is natuurlijk de zithouding. Staat het zadel goed afgesteld en kun je goed het stuur vast houden ?
Bovendien kan de positie van de remmen, de bel en de versnelling anders geplaatst zijn.

De eerste ritten.

Het is toch wel belangrijk vertrouwt te raken met je nieuwe fiets, voordat je het drukke stadsverkeer in gaat.
Zeker als men overstapt van een gewone fiets naar een E-bike is het verstandig even de handleiding te lezen.
Details zoals de bediening van de boordcomputer is vaak geen wetenschap, maar wel handig om te weten voordat je de straat op gaat.
De eerste paar ritten kun je het beste doen met een lagere trapondersteuning om te wennen aan deze nieuwe vorm van fietsen.
Bovendien is het beter voor de accu om die onder deze omstandigheden eerst een keer leeg te rijden voordat die op volle sterkte is.

Bovendien zijn er onderdelen van de fiets die pas hun volledige functie krijgen nadat men deze eerst langzaam aan gaat gebruiken.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan schijf- en velgremmen. Deze moeten eerst inslijten voordat ze hun volledige remkracht krijgen.

Veiligheid en comfort zullen rijpen.

Hetzelfde geldt voor banden. Gloednieuwe banden hebben nog steeds residuen van de productie op het loopvlak, die de grip in de eerste kilometers kan verminderen.
In het begin kun je dus beter maar wat voorzichtiger de bochten om gaan.
Ook als men overstapt op een ander type band, breder of juist smaller, zal moeten wennen aan het veranderde gedrag van de fiets.
Er is veel verschil in balans, rolweerstand, grip en comfort.
Ook de juiste luchtdruk is afhankelijk van de bestuurder, het beoogde gebruik van de fiets en eventuele voorkeuren van de fietser.
Een fietspomp met drukmeter is daarbij dus geen overbodige luxe voor het oppompen van de banden.

En dan fietsen !?

Maar er zijn nog twee of drie dingen waar je naar moet kijken.
Noteer het framenummer van je fiets. Maak een aantal foto’s van je nieuwe fiets. En belangrijk controleer het slot en onthoud goed waar je de eventuele reserve sleutels bewaard.
Bovendien is het niet onverstandig om de fiets met een goede wax te beschermen tegen weersinvloeden zodat je er nog lang plezier van zult hebben.