Derailleur afstellen.

Derailleur afstellen

Leestijd

4 minuten.

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ 0,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

5mm inbussleutelTang14mm dopsleutel

Niveau

3/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

Derailleur afstellen

Onnauwkeurig schakelen en een ketting die willekeurig overspringt tussen kettingbladen en kransen kunnen het plezier van het fietsen aanzienlijk verminderen. Als je steeds problemen ondervindt bij het schakelen, is het hoog tijd om de afstelling van je derailleurs grondig te bekijken. Een goed afgestelde aandrijving zorgt ervoor dat de ketting soepel en nauwkeurig van het ene kettingblad of krans naar de andere beweegt. De derailleur afstellen is een nuttig klusje maar neem je tijd ervoor.

Hier volgen de stappen voor het afstellen van een groep van Campagnolo, Shimano of SRAM:

Een veelvoorkomende fout bij het afstellen van derailleurs is het verkeerd aanpassen van de limietschroeven in een poging om schakelproblemen op te lossen. Het is belangrijk op te merken dat deze schroeven bedoeld zijn om te voorkomen dat de derailleur te ver schakelt, voorbij de cassette of het crankstel. Je moet de limieten alleen aanpassen wanneer je een nieuwe cassette, derailleur of crankstel installeert.

Eerste stappen voor je begint met derailleur afstellen:

De eerste stap is om te controleren of je kabels, derailleurs en ketting zich in goede conditie bevinden, aangezien hun staat van invloed is op de prestaties van de aandrijving. Afstellen heeft weinig zin als deze onderdelen versleten zijn. Als je problemen ervaart bij het schakelen, kan het zijn dat je kabels vuil zijn of vervangen moeten worden. Het kan ook nodig zijn om een nieuwe ketting, cassette en mogelijk kettingbladen te installeren. Daarnaast is het essentieel om te controleren op speling in de trapaslagers, aangezien dit een goede afstelling kan verstoren. Als je nog een oude trapas met een vierkante as hebt, dien je ervoor te zorgen dat de cranks stevig vastzitten met een aandraaimoment van 30 newtonmeter. Als je geen momentsleutel hebt, gebruik dan de juiste inbussleutel of dopsleutel om de bouten goed vast te zetten.

Indien de kabelversteller al half uit de achterderailleur is geschroefd, moeten aanpassingen worden gedaan aan de versteller op het frame, de shifter of op de kabel zelf. Zorg ervoor dat alle componenten correct zijn afgesteld voor een soepele en nauwkeurige schakelervaring.

Shimano afschakelen.

Als het afschakelen langzaam gaat, of de ketting verplaatst zich helemaal niet, dan draai je aan de kabelversteller op de derailleur of op het frame.
Draai steeds één achtste slag met de klok mee (de versteller op je frame draai je tegen de klok in), zo ontspan je de kabel waardoor de derailleur beter reageert.
Draai tot je stil en geruisloos schakelt.

Shimano afschakelen

Shimano opschakelen.

Omdat opschakelen het tegenovergestelde van afschakelen is, draai je de kabelversteller tegen de klok in als de derailleur langzaam of niet opschakelt.
Draai met slagen van één achtste, de meeste Shimano-verstellers hebben groeven zodat je heel precies kunt draaien.
Door tegen de klok in te draaien verhoog je de kabelspanning, waardoor de derailleur dichterbij het volgende, kleinere kransje komt te staan.

Shimano opschakelen

Shimano voorderailleur.

Met de ketting op het binnenblad, beweeg je de shifter helemaal naar binnen om te kijken of de voorderailleur twijfelend schakelt.
Is dit het geval, dan draai je de versteller tegen de klok in tot de voorderailleur soepel en stil opschakelt.
Je vermindert zo de spanning op de kabel, waardoor de derailleur meer naar het buitenblad toe beweegt.

Shimano voorderailleur

SRAM Doubletap afschakelen.

SRAM-derailleurs kunnen maximaal drie kransjes per keer afschakelen, maar er wordt één hendel gebruikt voor zowel op- als afschakelen.
Als het schakelen langzaam gaat, moet je de aluminium kabelversteller tegen de klok in draaien met kwartslagen.
Door SRAM’s schakelsysteem moet je eerst aanpassingen maken met kwartslagen, om de afstelling af te maken met één achtste slagen.

SRAM Doubletap afschakelen

SRAM Doubletap opschakelen.

Druk de rechterhendel tot de eerste klik, en niet verder.
Observeer of het opschakelen soepel en stil verloopt.
Zo niet, dan draai je de kabelversteller met de klok mee in kwartslagen tot het schakelen snel en soepel gaat.
Je verkort de kabel, zodat de achter derailleur dichterbij de volgende kleine krans komt te staan.
Hierdoor schakelt hij sneller op.

SRAM Doubletap opschakelen

SRAM Doubletap voorderailleur.

Het schakelen van de linkershifter werkt grotendeels volgens hetzelfde principe als dat van de rechtershifter, maar het kan zijn dat het opschakelen van de voorderailleurlangzaam gaat.
Is dit het geval, dan draai je de versteller op het frame of op de kabel tegen de klok in met slagen van één achtste.
Draai aan de versteller tot je soepel in één beweging schakelt.

SRAM Doubletap voorderailleur

Campagnolo afschakelen.

Schakelt de ketting langzaam af, dan draai je de kabelversteller op de achterderailleur of op het frame tegen de klok in, met slagen van één achtste.
Zo maak je de kabel langer, waardoor de derailleur sneller afschakelt.
Campagnolo verstellers hebben geen groeven om ze heel precies te draaien, ze hebben alleen een veer om te voorkomen dat ze lostrillen.

Campagnolo afschakelen

Campagnolo opschakelen.

Gaat het opschakelen langzaam, dan draai je de kabelversteller met de klok mee.
Draai steeds een heel klein beetje, tot het schakelen weer snel en soepeltjes gaat. Krijg je alleen het af- of opschakelen goed afgesteld, dan is het tijd om je derailleurkabels te vervangen.

Campagnolo opschakelen

Campagnolo voorderailleur.

Wil de ketting zich maar langzaam verplaatsen naar het grote kettingblad, dan moet je de kabel ontspannen.
Draai de versteller op het frame tegen de klok in tot de voorderailleur weer soepel opschakelt.
Net zoals bij de achter derailleur, zorgt een grotere kabellengte er voor dat de voorderailleur zich sneller beweegt per klik van de shifter.

Campagnolo voorderailleur

Tips en opmerkingen derailleur afstellen:

  • De 5 millimeter inbus sleutelen en tang heb je nodig voor als de stelschroef volledig is uitgedraaid, dan heb je de inbussleutel nodig om de kabelschroef los te draaien. Je spant de kabel dan op door eraan te trekken met de tang.
  • voor het afstellen van de derailleur altijd even kijken of de kabels soepel lopen ander kun je hhet schakelsysteem niet fijn afstellen.
  • Meet je ketting ook met een slijtagemeter. Als deze is versleten kun je je systeem ook niet fijn afstellen.
  • Derailleur na kijken of ze soepel lopen en smeer de schanierpunten van je derailleur voor de zekerheid.