3 veelgemaakte fouten bij het kopen van een nieuwe fiets

3 veelgemaakte fouten bij het kopen van een nieuwe fiets

In Nederland is fietsen bijna net zo gewoon als lopen. Leren fietsen hoort bij de opvoeding, de ontwikkeling. De meeste mensen maken dagelijks gebruik van hun fiets en bijna iedere Nederlander heeft wel een fiets in het bezit. Voor de echte fietsenliefhebbers is de verleiding tegenwoordig enorm groot wanneer ze door de winkelstraten lopen. Een fiets kopen is vandaag de dag namelijk één groot feest. Er zijn talloze verschillende soorten verkrijgbaar, tal van kleuren én accessoires. Met constant nieuwe en verbeterde modellen in de etalages, is het geen wonder dat je regelmatig in de verleiding wordt gebracht om een nieuw model te kopen.

Ben jij toe aan een nieuwe fiets of wil je gewoon van geheel nieuwe technische snufjes genieten en vervang je hier je oude fiets graag voor? Geen probleem! Het aanbod is reuze. Maar juist daardoor is de weg naar een nieuwe fiets niet altijd geheel zonder gevaren. Er worden dan ook regelmatig fouten gemaakt. Gelukkig zijn deze eenvoudig te voorkomen. Wij zetten de 3 meest gemakte fouten bij het kopen van een nieuwe stalen ros voor je op een rijtje. Op die manier bespaar je jezelf een hoop extra obstakels!

1. Ga niet direct overstag

De grootste fout die je kunt maken is door een te overhaaste beslissing te maken. Blijf niet bij één fiets of fietsenwinkel. Heb je wel eens bedacht hoeveel fietsenwinkels er in Nederland zijn? Ook online? De kans is dus groot dat je dezelfde fiets voor een veel lagere prijs bij een andere aanbieder kunt kopen. Het zou toch zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Daarnaast is het ook niet goed om bij één fiets te blijven. Het is maar zelden dat je direct dé perfecte fiets aantreft. Hier gaat meestal wel geruime tijd overheen.

Voldoet een bepaalde fiets niet helemaal aan de eisen? Maar ga je toch maar akkoord, omdat je simpelweg geen zin meer hebt om de zoektocht voort te zetten? Dan is de kans groot dat je hier uiteindelijk spijt van zult krijgen. Koop dan ook nooit een fiets waar je niet voor de volle honderd procent tevreden over bent. Neem de tijd om je te oriënteren en zo uiteindelijk de beste beslissing te kunnen maken.

2. Geen testrit maken op de fiets

Bij de meeste (online) fietsenwinkels is het wel mogelijk om een korte testrit te maken. Bij sommige webshops is het zelfs mogelijk om de fiets even uit te proberen en vervolgens weer terug te sturen als hij niet naar wens is. Mits deze nog in goede conditie is natuurlijk. Een testrit is van essentieel belang om te bepalen of de fiets over de juiste pasvorm beschikt en voldoet aan alle wensen. Net als bij een auto, koop nooit een stalen ros zonder eerst een ritje te maken. Anders weet je nooit of deze echt iets voor jou is.

3. Geen extra ruimte binnen het budget reserveren

Veel fietsers hebben een bepaald budget voor ogen en houden zich hier volledig aan bij de aankoop van een stalen ros. Vergeet echter niet om ook wat extra ruimte binnen het budget te reserveren voor de aankoop van accessoires. Denk bijvoorbeeld aan fietslampjes, een bidonhouders, een fietspomp, enzovoorts. Deze zijn noodzakelijk, maar zullen wel weer de nodige extra kosten met zich meebrengen. Goed om hier rekening mee te houden.