Bevestiging kettingwielen.

bevestiging kettingwielen

Het correct monteren van de kettingwielen op een fiets is van essentieel belang voor soepel schakelen en efficiënt rijden. Dit artikel behandelt de bevestiging van kettingwielen, de rol van spiebanen en afstandsringen, en de verschillende methoden om kettingwielen te borgen. Het benadrukt ook belangrijke overwegingen bij het uitbreiden van het aantal kettingwielen.

Montage van Kettingwielen.

Kettingwielen worden op dezelfde manier bevestigd als een enkel kettingwiel bij de drijfkop van een fiets. Met dit gezegd vraag je je af wat hiermee wordt bedoeld. Het lijkt erop dat een enkel kettingwiel op dezelfde manier is bevestigd als een cassette met 7, 8 of 9 kettingwielen, enzovoort. In beide gevallen worden de kettingwielen in gleuven of spiebanen van de drijfkop of het freewheelhuis gemonteerd. Het freewheelhuis is voorzien van spiebanen waarop de kettingwielen worden geschoven. Eén van deze spiebanen is smaller dan de andere om verkeerde montage te voorkomen. Het is essentieel dat de kettingwielen op een vaste positie ten opzichte van elkaar worden gemonteerd, aangezien ze betrokken zijn bij schakelpassages. Afstandsringen worden gebruikt om de juiste afstand tussen de kettingwielen te handhaven.

Borging van Kettingwielen.

Kettingwielen kunnen op twee manieren worden geborgd:

  1. Door het kleinste kettingwiel dat op het buitenste huis van het freewheel wordt geschroefd.
  2. Door een speciale borgring die in het buitenste huis van het freewheel wordt gedraaid.

Om het kleinste kettingwiel los te draaien is speciaal gereedschap nodig. Dit gereedschap is beschikbaar in verschillende uitvoeringen, maar het principe is hetzelfe. Het ene uiteinde van het gereedschap houdt het buitenste kettingwiel vast, terwijl het andere uiteinde het kleinste kettingwiel losdraait. Vervolgens kan het kleinste kettingwiel met de hand weer op het freewheel worden gedraaid en de aandrijfkracht zorgt ervoor dat het stevig wordt vastgezet.

Als de kettingwielen worden geborgd door een borgring, kan deze met een speciale moer worden losgedraaid. Het freewheel moet opnieuw met een hefboom met kettingen worden vastgehouden.

Aanhaalmoment van de Borging.

Bij het vastzetten van de borgring is het cruciaal om het juiste aanhaalmoment toe te passen. Als de borgring te los of te strak zit, kan dit de werking van het indexsysteem nadelig beïnvloeden, vooral bij gebruik van kunststoftussenringen. Bovendien kan een te strak vastgezette zelfborgende ring erg moeilijk los te draaien zijn.

Uitbreiding van het Aantal Kettingwielen.

Soms willen fietsers het aantal kettingwielen aan de achterzijde van hun fiets uitbreiden, bijvoorbeeld van 7 naar 8 of van 8 naar 9. In dergelijke gevallen moeten enkele belangrijke overwegingen worden gemaakt:

  1. De schakelaar en derailleur van het indexsysteem moeten ook worden aangepast om te kunnen schakelen tussen het verhoogde aantal kettingwielen.
  2. Als je van 7- naar 8-speed wilt gaan, moet er een nieuw freewheel worden gemonteerd.
  3. Bij het monteren van een ander freewheel moet het achterwiel opnieuw gecentreerd worden, aangezien de inbouwbreedte kan veranderen. 7-speed mountainbike cassettenaven hebben bijvoorbeeld een inbouwbreedte van 130 mm, terwijl 8-speed aaven 135 mm kunnen hebben. Speed racefietsen variëren in inbouwbreedte, met opties van 126 of 130 mm.
  4. Als de inbouwbreedte afwijkt, kan het nodig zijn om ook een nieuw frame te monteren. Het uitbuigen van het frame, wat in het verleden werd gedaan, is tegenwoordig niet meer toegestaan, vooral bij aluminium fietsen. Dunne buiswanden kunnen leiden tot het spontaan afbreken van een achtervork na het uitbuigen.

Bij het uitbreiden van 8- naar 9-speed moet er ook een smallere 9-speed ketting worden gemonteerd.

eind woord bevestiging kettingwielen.

De bevestiging van kettingwielen op een fiets is een cruciaal onderdeel van het goed functioneren van de aandrijving en schakelsystemen. Het correct monteren en borgen van kettingwielen is essentieel om soepel schakelen en efficiënt rijden te waarborgen. Als je overweegt om het aantal kettingwielen uit te breiden, moet je rekening houden met aanpassingen aan de schakelsystemen, freewheelselectie, en inbouwbreedte van het achterwiel. Zorg ervoor dat deze aanpassingen correct worden uitgevoerd om de prestaties van je fiets te optimaliseren.

Voor technische pagina’s over de kettingwielen onderhouden en vervangen kunt u naar de volgende pagina toe:

Kettingwielen en kettingbladen.
Kettingwielen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *