Bevestiging van de pedalen aan de cranks.

Bevestiging van de pedalen aan de cranks

De bevestiging van pedalen aan de cranks van een fiets is een essentieel onderdeel van het montagesysteem. Dit artikel behandelt het proces van het vastzetten van pedalen aan de cranks. Het verschil tussen linkse en rechtse schroefdraden, en belangrijke overwegingen bij demontage en montage. Het benadrukt ook het gebruik van speciale gereedschappen en de kenmerken van diverse pedaalschroefdraden.

Montage van Pedalen

Pedalen worden stevig vastgeschroefd aan de cranks van een fiets. Het linker pedaal wordt met linkse schroefdraad vastgezet om te voorkomen dat het zich loswerkt tijdens het fietsen. Bij zowel demontage als montage moet rekening worden gehouden met het feit dat pedalen na verloop van tijd erg vast kunnen gaan zitten. Het gebruik van een speciale pedaalsleutel wordt aanbevolen omdat deze een grotere hefboomwerking biedt dan een normale steeksleutel.

Verschil tussen Linkse en Rechtse Draad

Om te bepalen of een pedaal linkse of rechtse schroefdraad heeft, kun je naar de vorm van de schroefdraad kijken. Linkse draad wijst, wanneer je naar de schroefdraad kijkt, naar linksboven. Daarnaast staat meestal op het pedaal aangegeven of het een linker- of rechterpedaal betreft. Bij pedalen met linkse draad staat op de as een ‘L’ (van Left), ‘G’ (van gauche, Frans voor Links) of ‘S’ (van sinistra, Italiaans voor links). Bij pedalen met rechtse draad staat een ‘R’ (van Right) of de ‘D’ (van droit, Frans voor rechts, of destra, Italiaans voor rechts).

Verschillende Pedaalschroefdraden

De meest gangbare schroefdraad voor pedalen is BSC (British Standard Cycle) met de specificatie 9/16″ x 20 TPI (Threads Per Inch). Franse pedalen kunnen echter een andere draad hebben, namelijk M14 x 1.25.

Bij montage is het van belang dat de schroefdraad van zowel de pedalen als de cranks goed schoon is en licht wordt ingesmeerd met vet. Dit bevordert niet alleen de montage, maar voorkomt ook vastroesten en slijtage in de toekomst.

Het correct monteren van pedalen aan de cranks van een fiets is van groot belang om een veilige en efficiënte rit te garanderen. Het onderscheid tussen linkse en rechtse schroefdraad en het gebruik van speciale pedaalsleutels zijn cruciale aspecten van dit proces. Het is essentieel om de schroefdraad schoon te houden en te smeren voor een optimale bevestiging. Het begrijpen van deze principes draagt bij aan het onderhoud van de fiets en een plezierige rijervaring.

Technische pagina’s

Voor technische pagina’s over de bevestiging van de pedalen aan de cranks en vervangen kunt u naar de volgende pagina toe:

Pedalen.
plaatjes aan Pedalen afstellen.
Pedalen met toeclips en clipless pedaal.

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *