Het kettingblad.

Het kettingblad

kettingbladHet kettingblad zorgt ervoor dat de roterende beweging van de trapas omgezet wordt in een verplaatsende beweging van de ketting. De ketting drijft via het kettingwiel de naaf aan.

Het kettingblad bij gewone fietsen heeft in de meeste gevallen 46 tanden. Shimano heeft de nexusgroep voorzien van een kettingblad met slechts 33 tanden. Dit is vooral gedaan vanwege het uiterlijk. Een fiets met klein kettingblad in combinatie met een kleine kettingkast heeft een ranker uiterlijk dan een fiets met groot kettingblad en grote kettingkast. Nadeel van een klein kettingblad is dat de kracht in de ketting veel groter wordt en daarmee ook de kracht op het kettingblad.

Ook bij fietsen met derailleurversnellingen wordt het kettingblad zwaarder belast naarmate de diameter kleiner wordt. Kleine kettingbladen zijn van staal om de grote belasting goed te weerstaan. Grote kettingbladen kunnen zowel van staal als van aluminium zijn. De grote aluminium kettingbladen hebben als voordeel dat ze lichter zijn. Ze slijten wel sneller dan stalen kettingbladen.

kettingbladIn het verleden is geexperimenteerd met ovale kettingbladen (het bekendste is het biopace-kettingblad van Shimano). Deze ovale kettingbladen werden op de markt gebracht met het idee de trapbeweging te verbeteren.

Het kettingblad kan beschadigen door valpartijen, of als je met je mountainbike over een boomstronk wilt springen. Ook zal een kettingblad (ver)slijtendoor normaal gebruik. En vuile en vette ketting zal het kettingblad sneller doen slijten. De vette ketting trek vuil aan en werkt als schuurpapier op het kettingblad. Controleer het kettingblad op de volgende punten:

 • Slijtage van de tanden.
  Wanneer de tanden te veel versleten zijn, kan de ketting over de tanden schieten. Slijtage aan het kettingblad is meestal wel zichtbaar. De tanden zijn dan spits en hebben bramen.
 • Bevestiging van de bladbouten.
  Deze kunnen losraken en gaan kraken als er een nieuw blad gemonteerd is. Dus altijd na een paar dagen fietsen natrekken.
 • Bramen op de tanden.
  Deze kunnen weg gevijld worden. Als er slechts één tand beschadigd is, is het geen probleem als deze tand op het kettingwiel hierdoor nauwelijks meer functioneert.

kettinbladBij montage van een nieuw kettingblad (afbeelding 50 t/m 52) moet op de volgende punten gelet worden:

 • Het aantal spiderarmen.
  Er zijn spiderarmen met 4 of met 5 armen.
 • Het aantal tanden.
  In combinatie met de kettingwiel bepaalt dit de overbrengingsverhouding.
 • De breedte van het kettingblad.
  Deze moet passen bij de breedte van de ketting. Kettingen voor fietsen zonder versnellingen hebben een binnen breedte van 1/8”. Kettingen voor derailleurversnellingen hebben een binnen breedte van 3/32. Kettingbladen voor fietsen zonder versnelling en derailleurversnellign zijn niet uitwisselbaar van wege het verschil in breedte van de ketting.
 • De diameter van de boutcirkel.
  Deze moet overeenkomen met de diameter van de boutcirkel op de rechter crank.
 • Kettingbladen voor geindexeerd schakelen.
  Deze kunnen specifieke uitsparingen hebben om het opschakelen en afschakelen te vereenvoudigen. Daarnaast verschilt de buiten breedte van derailleurkettingen. De verschillende systemen voor de geindexeerd schakelen kunnen niet zonder meer gecombineerd worden. Fabrikanten geven in hun folders aan welke combinaties wel en niet mogelijk zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_57e57824768e0_selected-products” products=”9200000020922522,9200000063431114,9200000063600937,9200000020924630″ name=”kettingblad” sub_id=”fiets onderdelen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *