Kettingspanning.

Kettingspanning.

Een ketting functioneert alleen goed als deze op de juiste kettingspanning staat. Een te strak gespannen ketting loopt zwaar. Een slap gespannen ketting zal tijdens het fietsen van de kettingwielen aflopen en eventueel tegen de onderkant van de kettingkast komen. De ketting moet om niet af te lopen een hoogtespeling hebben aan de onderzijde van ongeveer 2 cm.

De gewone ketting wordt gespannen met kettingspanners die om de assen gehaakt worden en zichzelf afzetten tegen het uiteinde van het uitvaleinde. Let er bij het spannen van de ketting op dat de ketting niet te strak komt te staan en dat de wielmoeren losgedraaid zijn. Nadat de asmoeren zijn vastgedraaid moeten ook de moeren van de kettingspanners even aangedraaid worden.

Ontbreken de kettingspanners, dan kan de ketting gespannen worden door het achterwiel in de patten naar achteren te schuiven. De asmoeren moeten dan wel met goede borgringen en het juiste moment vastgezet worden om te voorkomen dat het wiel door de ketting scheefgetrokken wordt.

kettingspanningDe ketting op een fiets met derailleurversnelling wordt gespannen door de derailleur.
De kettingspanning is afhankelijk van de sterkte van de veer in de derailleur en de stand van de derailleur.

Voor technische pagina’s over de ketting afstellen kunt u naar de volgende pagina toe.

Voor technische pagina’s over de ketting onderhouden en vervangen kunt u naar de volgende pagina toe.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *