Keuze van de band.

Keuze van de band.

de keuze van de bandDe keuze van de band op de fiets wordt bepaald door de ondergrond waar op gereden wordt en het belang dat gehecht wordt aan comfort en snelheid. Op de gewone Hollandse fiets wordt over het algemeen een 37 mm brede band gemonteerd met een fijn profiel.
De breedte zorgt er voor dat de band over slecht wegdek voldoende vering geeft.
Op racefietsen worden over het algemeen smalle hogedruk banden gemonteerd zonder profiel of met een gering profiel. Racefietsen worden over het algemeen op glad asfalt gebruikt.
Een profiel is dan niet nodig en vering is ook niet echt noodzakelijk. Wanneer iemand met een racefiets iets meer comfort wenst is het verstandig om een iets dikkere band te monteren, bijvoorbeeld een 25 of 28 mm band.
Op mountainbikes worden brede noppenbanden gemonteerd. Het profiel zorgt ervoor dat de band goed grip heeft op de ondergrond in ruig terrein. De dikte van de band zorgt er voor dat de band goed veert.
Op hybrides wordt over het algemeen iets smallere noppenband gemonteerd dan op mountainbikes.
Hierdoor is de band beter geschikt voor allround gebruik.

Veel mensen rijden met noppenbanden alleen op redelijk glad wegdek. Omdat de noppen op glad wegdek geen functie hebben en ze een hoge rolweerstand hebben, is het zinvol de band dan te vervangen door een slick of semislick band.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *