Tips om fietsdiefstal te voorkomen

Tips om fietsdiefstal te voorkomen

Een fiets is in Nederland een kostbaar bezit. Voor sommige mensen is het zelfs het enige vervoermiddel dat ze hebben. Het is dan ook belangrijk dat je je fiets goed beschermt tegen fietsdiefstal, want misschien kun je zonder fiets wel helemaal niets meer. Met deze tips voorkom jij diefstal van je fiets.

Tip 1: Koop een goed slot tegen fietsdiefstal

Als je diefstal van je fiets wilt voorkomen is het heel belangrijk dat je kiest voor het juiste slot. Je moet hierbij echt niet op de kosten gaan letten, want een nieuwe fiets is waarschijnlijk duurder dan een duur slot. Een kettingslot of een beugelslot werkt het beste tegen fietsdiefstal, want deze zijn lastig te forceren. Let hierbij wel op of je een slot met keurmerk koopt: kies voor het ART-2 keurmerk of hoger. Je zult merken dat deze iets duurder zijn, maar dan heb je ook écht goede kwaliteit.

Ook het ringslot dat je gebruik is belangrijk. Dit is het slot dat vast zit aan de frame van je fiets. Veel mensen denken dat dit niet zoveel uitmaakt, maar veel fietsdieven zijn gespecialiseerd in het openen van één slot. Door een ringslot van goede kwaliteit te nemen zet je de fietsdief al met 1-0 achter. Zet je fiets dus ook altijd op dubbel slot.

Tip 2: Zorg ervoor dat je je fiets goed vast zet om fietsdiefstal te voorkomen

Ook als je jouw fiets met een goed fietsenslot op de verkeerde manier vastzet, zal je fiets alsnog gemakkelijk worden gestolen. Het is belangrijk dat je gehele frame én wielen vaststaan. Het achterwiel is eenvoudig: dit doe je met je ringslot. Het voorwiel is een stuk makkelijker los te halen, dus dit is wat ingewikkelder. Je moet ervoor zorgen dat je voorwiel met het frame aan een vast object staat, bijvoorbeeld een fietsenrek. Als je namelijk alleen het voorwiel vastzet kan de dief deze makkelijk loshalen en de rest van de fiets meenemen.

Tip 3: Zet je fiets ’s avonds het liefst binnen vast

Niet voor iedereen een praktische tip, maar als dit kan moet je het zéker doen. Ook als je ’s avonds laat pas thuis komt en eigenlijk geen zin hebt om je fiets binnen te stallen, moet je dit gewoon doen. Het is ’s nachts een stuk makkelijker om een fiets te stelen, want er loopt toch bijna niemand op straat. Als je zelf geen berging of schuurtje thuis hebt, heb je in sommige steden buurtstallingen. Hier kun je je fiets veilig in stallen en hoef je je geen zorgen te maken ’s nachts.

Extra tip: Bekijk eens welke informatie de politie geeft over fietsdiefstal.

Tip 4: Zorg voor een eenvoudig vast te maken slot

Een goed en ingewikkeld slot klinkt misschien goed tegen dieven, maar als jij even snel een boodschap gaat doen heb je waarschijnlijk helemaal geen zin om vijf minuten bezig te zijn met het op slot zetten van je fiets. Kies daarom voor een slot dat eenvoudig werkt en snel in gebruik is. Zo kun je je fiets zelfs op slot zetten als je flinke haast hebt.