De draaischakelaar (Gripshift)

De Gripshift draaischakelaar is een van de meest gebruikte schakelaars op fietsen met derailleurversnellingen en rechte sturen.
Deze draaischakelaars worden zo veel toegepast omdat ze constructief zeer eenvoudig zijn, waardoor ze praktisch niet kapot kunnen gaan.
Het geïndexeerde schakelen verloopt daardoor met Gripshift draaischakelaars altijd probleemloos.
Daarnaast is het schakelen door een draaibeweging van de pols ergonomisch net zo goed als het schakelen met de duim.

De schakelaar bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Een vast huis dat op het stuur wordt vastgeklemd.
  • Een stelschroef tussen het huis en de buitenkabel om de lengte van de kabel te stellen.
  • Een stalen veer die in het huis wordt geschoven.
  • De draaigreep die over het huis wordt geschoven. De draaigreep is voorzien van tanden waar de veer invalt. Hierdoor kan de draaigreep over een vast aantal stapjes draaien over een vaste afstand.
  • Een afdekplaatje dat de draaigreep op het huis borgt.
  • Een kunststof glijning die tussen de draaigreep en het handvat wordt geplaatst. De ring moet ervoor zorgen dat de draaigreep toch nog kan draaien als het handvat strak tegen de draaigreep wordt geschoven.
  • Het handvat.

De ESP-systemen maken ook gebruik van een draaischakelaar. Vanwege de 11 overbrengingsverhoudingen zijn deze schakelaars alleen bruikbaar in combinatie met een ESP-derailleur.

Stappenplan voor het Vervangen van de Versnellingskabel van een SRAM Draaischakelaar

Het vervangen van de versnellingskabel van een SRAM draaischakelaar is een routineklus die je fietsprestaties kan verbeteren. Volg deze eenvoudige stappen om de taak snel en efficiënt uit te voeren.

Benodigdheden Verzamelen:
Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen hebt, waaronder een reserveversnellingskabel, inbussleutels en een tang.

Plaats de Schakelaar in een Comfortabele Positie:
Zet je fiets op een standaard en draai de pedalen zodat de schakelaar gemakkelijk bereikbaar is.

Draai de Bevestigingsbout Los:
Gebruik de juiste inbussleutel om de bevestigingsbout van de versnellingskabel los te draaien. Hierdoor kun je de oude kabel verwijderen.

Verwijder de Oude Kabel:
Trek voorzichtig de oude versnellingskabel uit de schakelaar en volg de route langs de behuizingen op het frame.

Bevestig de Nieuwe Kabel:
Bevestig de nieuwe kabel aan de schakelaar en volg dezelfde route als de oude kabel door de behuizingen. Zorg ervoor dat de kabel soepel beweegt.

Spanning Aanpassen:
Stel de spanning van de versnellingskabel af door aan de verstelknoppen op de schakelaar te draaien. Test de schakelprestaties.

Knip Overbodige Kabel Af:
Knip overtollige kabel af met een tang en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor beweging zonder dat de kabel ergens tegenaan schuurt.

Test de Schakelaar:
Fiets een korte afstand en test alle versnellingen om ervoor te zorgen dat de schakelaar soepel en nauwkeurig functioneert.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je zelf de versnellingskabel van je SRAM draaischakelaar vervangen en genieten van een verbeterde schakelervaring op je fiets.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *