De vaste trapas-unit.

De vaste trapas-unit.

de vaste trapas-unitBij de vaste trapas-unit (afbeelding 36 en 37) vormen de as, het lager en het huis één gesloten geheel.
De vaste trapas-unit heeft ten opzichte van het bracket met losse cups de volgende voordelen:

  • Het lager hoeft niet gesteld te worden.
  • De montage is veel eenvoudiger.
  • De afdichting is beter
  • Onderhoudsvrij.

de vaste trapas-unitDe vaste trapas-unit kunnen een stalen huis hebben of een kunststof huis. De vaste trapas-unit met een kunststof huis worden veelal gebruikt in stadsfietsen. De stalen trapas-unit worden vooral gebruikt voor Mountainbikes, hybrides en racefietsen. Het voordeel van kunststof is dat de lagers zich in het kunststof kunnen zetten als de as doorbuigt.

De vaste trapas-unit kan op de volgende manieren in de bracket-pot bevestigd worden:

  • De kunststof trapas-unit wordt in de bracket-pot geperst. Voordeel is dat het kunststof zich kan zetten waardoor de trapas-unit altijd past. Kunststof trapas-units kunnen in het bracket geperst worden als de schroefdraad voor de BSA-bracket versleten is.
  • De meeste gangbare bevestiging voor de stalen trapas-units die waarbij twee hulzen van de trapas-unit op dezelfde wijze in de bracket-pot gedraaid worden als de cups van het BSA-bracket. Inwendig hebben de hulzen een vaste passing met het huis van de vaste trapas-unit. De rechter huis heeft een kraag en word tegen de bracket-pot gedraaid. De linker huls wordt in de bracket-pot gedraaid. Tijdens het aandraaien wordt het huis van de vaste trapas-unit in de hulzen geperst. Als de huls niet meer verder gedraaid kan worden, zit hij vast. De linker huls wordt geborgd met een borgring.
  • Door bij de rechter huls de kraag te vervangen door een borgring kan de stalen trapas-unit over enkele mm verschuiven. Met deze trapas-unit is de kettinglijn te stellen.
  • De vaste trapas-unit kunnen ook vastgezet worden met kunststof hulzen. Deze moeten in het bracket geperst of gedraaid worden. Voordeel hiervan is dat de kunststof hulzen zich makkelijk kunnen zetten tussen de vaste trapas-unit en de bracket-pot en zodoende altijd passen. Een tweede voordeel is dat ze ook in de bracket-pot geperst kunnen worden als de schroefdraad van de bracket-pot versleten is. De vaste trapas-unit met kunststof hulzen kunnen dan ook gemonteerd worden wanneer de cups van de BSA-trapas met vierkante aseinden niet meer gemonteerd kunnen worden.

de vaste trapas-unitWanner de vaste trapas-unit zelf speling vertoont, moet deze in zijn geheel vervangen worden. Speling zal meestal veroorzaakt worden doordat de bracket-potniet zuiver is. De hulzen in de bracket-pot liggen dan niet goed in lijn en gaan wrikken tussen de bracket-pot en de vaste trapas-unit, met uiteindelijk speling als gevolg. Dit kan opgelost worden door de bracket-pot te vlakken en te frezen of de hulzen te vervangen door kunststof exemplaren. Ook wanneer de trapas kraakt bij het bracket is de bracket-pot vermoedelijk niet zuiver. Ook het invetten van de hulzen en het vastzetten met het voorgeschreven moment kan kraken voorkomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *