zondag 14 april 2024

Onderhoud van het frame.

Onderhoud van het frame.

onderhoud van het frameDe fietsspecialist hoeft normaal gesproken geen onderhoud aan het frame te plegen. Het frame bevat geen draaiende delen, waardoor het niet slijt. Door aanrijdingen, valpartijen en vandalisme kan het frame wel verbuigen.

Een stalen frame kan soms weer rechtgebogen worden. Voor aluminium frames is het onverantwoord om ze recht te buigen. De kans dat ze daarna scheuren is te groot. Frames van koolstofcomposieten kunnen niet buigen. Als deze overbelast raken breken ze. Bij aluminium frames en frames van koolstofcomposiet is het ook niet mogelijk de inbouwbreedte van de naaf te wijzigen.
Het is zinvol om fietsen met dure frames, die betrokken geweest zijn bij een valpartij, goed te controleren op aanwezigheid van scheurtjes in de lak en het framemateriaal. Een frame dat haarscheurtjes vertoont kan op den duur op die plek breken en kan beter vervangen worden.
Ook een frame dat ernstig vervormd is kan beter vervangen worden dan rechtgebogen. Door de vervormingen verandert de sterkte van het materiaal aanzienlijk. Ook de verbinding is niet meer betrouwbaar. Dit geldt vooral voor buizen die met lugs verbonden zijn.

onderhoud van het frameWanneer een fiets voor reparatie of een onderhoudsbeurt wordt gebracht naar de fietsspecialist is het zinvol om uw ongenoegen kenbaar te maken waardoor hij u weer tevreden kan zijn over het rijgedrag van uw fiets. Slecht rijgedrag kan voor komen door onder andere:
– Niet goed gerichte wielen.
– Niet goed gemonteerde wielen.
– Een kromme voorvork.
– Een slecht draaiende balhoofdlager.
– Een niet goed gericht frame.

 

Voor meer informatie over het richten van een frame kunt u terecht op onze techniek pagina : Richten van het frame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *