Fiets Innovatie Award 2016

Fiets Innovatie AwardVoor de elfde keer organiseerde RAI Vereniging de verkiezing van de Fiets Innovatie Award.
Dit jaar werden 27 fietsinnovaties van zeer uiteenlopende aard aan de vakjury ter beoordeling aangeboden.

Fiets Innovatie Award 2016.

Deze stelt met plezier vast dat de fietsenbranche met de getoonde belangstelling voor deelname duidelijk aangeeft veel oog te hebben voor de noodzaak van productvernieuwing.

De jury nomineerde eerder al zes inzendingen. De uiteindelijke drie winnaars zijn geselecteerd, na een pitch voor de vakjury op 24 maart.

Drie Fiets Innovatie Awards 2016 zijn toegekend aan:

Sparta / AXA Stenman: Sparta M8i met AXA connect module.

Door een permanente internetverbinding met een door AXA ontwikkeld track & trace-systeem toe te passen op een e-bike, is de eigenaar altijd verbonden met zijn fiets. Hierdoor is het nieuwe systeem in staat om een melding te geven als de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt. Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporen. Naast deze opsporingsfunctie krijgt de bezitter ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden als deze bijna leeg is of om een onderhoudsafspraak tijdig in te plannen.

De jury prijst de connectiviteit en ziet voor deze innovatie vele toekomstige toepassingen. Door deze eigentijdse ontwikkeling zijn Sparta en AXA Stenman erin geslaagd de eigenaar online met zijn fiets te verbinden.

SRAM Europe BV: SRAM RED eTAP.

Met eTAP wordt moderne elektronica toegevoegd aan het schakelwerk op de fiets. De eTAP is 100% draadloos, en werkt met schakelflippers die verwarring tussen op- en terugschakelen minimaliseren. Het systeem bevat een ingebouwd coderingsalgoritme. De schakelsignalen worden verzonden en ontvangen met behulp van een draadloos protocol dat door SRAM is ontwikkeld. De eTAP beschikt over een licht, snel oplaadbaar en uitwisselbaar accu-pack dat is verwerkt in elke derailleur.

De jury is onder de indruk dat de eTAP 100% draadloos is en noemt de eTAP een pure innovatie die met recht de Fiets Innovatie Award 2016 wint.

Widek BV: CDS – Eco.

Continental en Widek hebben de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Voor riemaandrijving is een snel groeiende interesse vanuit fietsproducenten en vanuit fietsliefhebbers.

Continental heeft een jaar geleden haar CDS-systeem op de markt gebracht; Widek heeft haar expertise op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om economisch gunstige tandwielen voor CDS te ontwikkelen waarbij metaal en kunststof gecombineerd zijn. Een speciaal kunststof wordt gebruikt om slijtage te minimaliseren. De grote voordelen van de combinatie van de kunststof tandwielen en de riem zijn: beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting, stil, schoon en onderhoudsarm.

De jury is zeer onder de indruk en noemt deze innovatie een emancipatie voor de gewone fiets. Het is Continental en Widek gelukt een riemaandrijving voor fietsen te ontwikkelen die stil, schoon en onderhoudsarm is en slechts een beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting kent. Deze innovatie is mogelijk door de materiaalontwikkeling van de kunststof tandwielen.

Duidelijk oog voor productvernieuwing.

Er waren dit jaar 27 inzendingen. De jury was blij met dit aanbod, de variatie en het niveau van de producten. Net als bij de verkiezingen van de laatste jaren waren er relatief veel inzendingen op het gebied van verlichting en fietsdragers; dit keer ontbraken echter producten op het gebied van kleding en gereedschappen.
De jury nomineerde zes inzendingen. Ondanks dat de innovaties van een zeer respectabel niveau waren, zag de jury gezien de geringe onderlinge verschillen in de mate van productvernieuwing, dit jaar geen aanleiding voor toekenning van een speciale ‘Golden Award’.

Pitch product naar de overwinning.

Anders dan voorgaande jaren heeft de vakjury, samengesteld uit deskundigen op het gebied van fietsen, innovatie en industrieel ontwerp, de jurering in twee rondes gedaan. Tijdens de eerste ronde zijn de zes nominaties gekozen. Wie uiteindelijk de titel Fiets Innovatie Award 2016 krijgt, is bepaald na de speciale FIA pitch op 24 maart. De genomineerden kregen drie minuten de tijd om hun inzending te presenteren aan de jury en te laten zien waarom juist hún product moet winnen.