vrijdag 1 maart 2024

Handige tips voor je fiets, fiets veilig!

FietsroutesFiets veilig, zeker als de winter heeft zijn intrede gemaakt. De dagen worden korter, de nachten langer.
Het is vroeg donker en de meesten vertrekken al in het donker naar hun werk en komen ook pas in het donker thuis.
De temperatuur daalt – het is winter! Maar dit alles hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er niet meer gefietst gaat worden.
Sparta geeft wat nuttige tips om jouw elektrische of reguliere fiets ook in de winter goed te onderhouden.
Wees daarnaast natuurlijk extra voorzichtig als je in het donker of met gladheid op je fiets stapt!

Schoonmaken

Door zout en pekel op de weg zal je fiets sneller kunnen gaan roesten. Zorg daarvoor dat je je fiets tijdens deze natte dagen goed onderhoudt en schoonmaakt. Je fiets eens extra schoonmaken; afspuiten en daarna goed drogen, helpt om langer plezier te hebben van je fiets.

Tijd voor de E-APK

In de winterperiode fietst u wellicht wat minder. De ideale tijd dus om uw fiets naar de dealer te brengen voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw E-bike, oftewel de E-APK!

Versnelling

Zet je fiets tijdens gladheid en sneeuw in een lagere versnelling. Hierdoor heb je meer grip op de weg omdat je minder kracht zet op je trappers. Hoe meer kracht/druk je moet zetten op je trappers, des te sneller zal het achterwiel onder je vandaan schieten.

E-bike en kou

Bij temperaturen onder 10°C heeft het batterijpakket over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie. Naast de langere laadtijd zal ook de actieradius sterk afnemen. Dit temperatuur effect is tijdelijk. Wanneer de omgevingstemperatuur weer hoger wordt, zal de actieradius weer terug op het oude niveau komen. Dit geldt ook voor laadtijd van het batterijpakket. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe langer de laadtijd.

Tip: laad het batterijpakket bij kamertemperatuur op. Het batterijpakket zal sneller opladen. Ook is dan de starttemperatuur hoger, wat gunstig is voor de actieradius.

Winterbanden

De laatste tijd zijn winterbanden voor je fiets erg in trek. Zeker als je vaak tijdens de winter op pad gaat met je fiets zijn winterbanden geen overbodige luxe. Ze geven namelijk extra grip bij sneeuw en gladheid. Een simpele tip zonder het gebruik van winterbanden: laat een beetje lucht uit je banden lopen. Hierdoor wordt het bandoppervlak op de weg groter wat zorgt voor meer grip. Voorkom dat je met te zachte banden rijdt maar pas op met erg hard opgepompte banden: deze zijn in tijden van vorst minder veilig.

Displays

LCD-displays hebben de eigenschap dat deze bij lage temperaturen trager reageren. Het display is dan niet defect. Bij een stijging van de omgevingstemperatuur zullen de gegevens weer met een normale snelheid verschijnen.

Zadel

Zet voordat je gaat fietsen in de sneeuw je zadel ietsjes lager. Zorg ervoor dat je beide voeten goed en vlak op de grond neer kunt zetten. Mocht je wegglijden kunnen beide voeten aan de grond zorgen voor meer stabiliteit en zo voorkom je valpartijen.

Remmen

Net als bij auto’s heeft hard remmen met de fiets in de sneeuw of bij gladheid weinig effect. De kans dat je in de slip raakt is groot. Er heerst een groot slipgevaar. Rijd dus altijd rustig in de sneeuw en op gladde wegen. Fietsers met handrem wordt aangeraden ‘pompend’ te remmen. Een soort eigen ABS-systeem op je fiets!